‘NE RAZMIŠLJAJU O POSLJEDICAMA’: Tinejdžeri ilegalno nabavljaju steroide, liječnici prestravljeni!

Porodica i zdravlje
‘NE RAZMIŠLJAJU O POSLJEDICAMA’: Tinejdžeri ilegalno nabavljaju steroide, liječnici prestravljeni!
.

Potaknuti fotografijama na društvenim medijima, mnogi se današnji mladići, u želji za postizanjem apolonskoga tijela, odlučuju za – steroide. Ovo je saznanje dignulo na noge brojne liječnike i znanstvenike, koji upozoravaju kako steroidi nisu nimalo bezopasni, već mogu ugroziti i život.

Korištenje ove opasne supstancije povećalo se među dečkima u dobi između 16 i 24 godine za 0,1 – 0,4 posto samo u proteklih godinu dana. Možda ove brojke djeluju ništavno, ali naglasak je na kontinuiranom rastu posljednjih godina.

Stručnjaci smatraju kako tinejdžeri i dečki u 20-ima ne razmišljaju dugoročno – zaslijepljeni su željom za trenutnim rezultatima i što nabildanijim tijelom, a čak se i ne informiraju o proizvodu koji ionako nabavljaju ilegalno.

 Uništavaju i fizičko i psihičko zdravlje

Steroidi uzrokuju velike zdravstvene probleme, uključujući zatajenje jetre, bolesti srca te kožne infekcije. Također, povećan je rizik od ćelavosti, razvoja raka prostate, akni i bolova u trbuhu.

Osim navedenih fizičkih, steroidi ostavljaju posljedice i na psihi mladih ljudi. Mogu uzrokovati ovisnost, depresiju i poremećaj mišljenja o vlastitu tijelu.

Ne propustite