Maloljetni dječak na zahtjev policije popio otrovnu drogu i umro (VIDEO)

Svijet
Maloljetni dječak na zahtjev policije popio otrovnu drogu i umro (VIDEO)
.

Cruz Velazquez imao je 16 godina kada je 2013. pokušao prokrijumčariti tekući metamfetamin iz Meksika u SAD. Granična policija ga je zaustavila na prijelazu u San Diegu. U ruksaku je imao dvije boce smrtonosne tekućine i policiji je rekao da nosi sok od jabuke.

Naime prije nekoliko dana američki mediji su objavili snimku nadzorne kamere koja pokazuje kako granična policija govori tinejdžeru da popije otrovnu tekućinu od koje je kasnije umro.
 

 
Policija mu nije vjerovala, a testiranjem tekućine nije bilo moguće otkriti metamfetamin, pa su ga poslali na inspekciju, gdje mu je rečeno da popije sadržaj iz boca. Nakon četiri gutljaja Velazquez je dobio napadaj te pao na tlo. Odveden je u pritvor, a zatim žurno prebačen u bolnicu gdje je kasnije umro.
 

Tinejdžer se zbog otrovne tekućine počeo znojiti, grčiti i vrištati od boli, a neprestano je vikao "moje srce". Njegova porodica tvrdi da je policija doprinijela njegovoj smrti jer mu nisu odmah pružili medicinsku pomoć, a čak su ga prisilili da popije drogu.
 
"Znali su točno što čine"
 
Porodični advokat Eugene Iredale je nakon objavljivanja snimke izjavio: "Ovo što vidite je potpuni nedostatak suosjećanja i doličnosti prema 16-godišnjem dječaku. Policajci su se čak zadovoljno nasmijali dok je pio otrovnu tekućinu".
 

Iredale tvrdi da su policajci sumnjali da tekućina sadrži drogu, ali su svejedno zatražili Velazqueza da ju popije te bezbrižno zbijali šale. "Istina je da je Cruz kršio zakon te da ga policija nije fizički natjerala da pije iz boca, ali znali su točno što čine", izjavio je advokat za NBC.
 
Upleteni policajci nisu kažnjeni, a porodica je u martu ove godine sudskom odlukom dobila odštetu od 1 miliona dolara. 

Ne propustite