INTERVJU/AMBASADOR BIH U PAKISTANU NEDIM MAKAREVIĆ: Njihova emocija prema BiH je ogromna; Prepoznao sam dva sektora u kojima je moguće ostvariti dobru saradnju

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/AMBASADOR BIH U PAKISTANU NEDIM MAKAREVIĆ: Njihova emocija prema BiH je ogromna; Prepoznao sam dva sektora u kojima je moguće ostvariti dobru saradnju
Njegova ekselencija Nedim Makarević, veleposlanik Bosne i Hercegovine

Njegova ekselencija Nedim Makarević, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Pakistanu, za Novi.ba govorio je o Bosancima i Hercegovcima u Pakistanu, saradnji dvije zemlje, političkoj situaciji u ovoj zemlji, nagradi za najboljeg diplomatu, ali i o potencijalima naše zemlje kada je riječ o izvozu u Pakistan.

 

NOVI.BA: Koliko u Pakistanu živi bh. građana i kakva je ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Pakistana?

NJ.E. NEDIM MARAKEVIĆ: U BiH na žalost ne živi mnogo Bosnaca i Hercegovaca. Mi također možemo samo znati za one koji nam se jave. Prije smo imali studente, a sada po našem saznanju ne više. Imamo dva profesora koji predaju na dva prestižna univerziteta u Pakistanu, te još nekih dvadesetak državljana naše zamlje.

U Pakistanu od 2013. godine do danas trgovinska razmjena između dviju država uvećana je vise od 10 puta, a naglašavam da je tu razmjenu i saradnju moguće podići i na mnogo viši nivo.

Prepoznao sam dva sektora u kojima je moguće ostvariti dobru saradnju: namjenska industrija i energetski potencijal, koji je možda još značajniji dugorocno gledano. Stoga je na tom pitanju trenutno fokus, posebno zbog pakistansko-kineskog ekonomskog koridora, gdje BiH može pronaći svoju poziciju u smislu da im pruži potporu u energetskom sektoru.

nedim-profil

Ambasador Nedim Makarević


 

NOVI.BA: U Islamabadu boravite od novembra 2013. godine. Možete li nam reći kakva je trenutno politička situacija u Pakistanu? U medijima se Pakistan obično predstavlja u negativnom svjetlu, da li je to realna slika?

NJ.E. NEDIM MAKAREVIĆ: Trenutno su sudeći po informacijama upravo smijenili Premijera Navaza. Inače situacija u Pakistanu općenito je mnogo povoljnija nego što se misli. Mediji redovno demoniziraju Pakistan, to je tačno. Imam osjećaj da se radi o nekom vidu orkestrirane akcije, međutim kako rekoh to nije realna slika. Ona je mnogo pozitivnija.


 

NOVI.BA: Koliko narod Pakistana zna o Bosni i Hercegovini i koliko se često odlučuju na posjetu našoj zemlji? Šta im je prva asocijacija na BiH?

NJ.E. NEDIM MARAKEVIĆ: Uglavnom se fokusiraju na priču o ratu. To je ono sa čim odmah asociraju BiH. Dakle nemaju adekvatne nformacije. Moramo se više upoznavati. Što se tiče posjećivanja, u Pakistanu postoji ogroman interes, međutim vizni režim im uveliko onemogućava da putuju u našu zemlju. 

 

NOVI.BA: Od instituta koji radi pri MIP-u Pakistana primili ste nagradu za najboljeg diplomatu. Koliko je ova nagrada značila za vaš rad i budući angažman?

NJ.E. NEDIM MAKAREVIĆ: Da naravno, zahvalan sam im da su prepoznali moj rad. Tu se radilo na mom angažmanu oko projekta vezanim za pobijenu djecu u vojnoj školi u Pesavaru 16-tog decembra 2014., gdje sam bio prvi diplomata koji je posjetio mjesto stradanja nepunih mjesec dana nakon masakra. Taj čin opet u svjetskim medijima nije imao adekvatan eho, te sam pokušao to promijeniti...bezuspješno. U toj nemoći da to prenesem u medije odlučio sam se na jedan "nekonvencionalan" način, te  snimio muzički spot gdje smo na sve strane svijeta prenijeli našu poruku.

 


NOVI.BA: Kakvi su potencijali naše zemlje kada je riječ o izvozu u Pakistan? 

NJ.E. NEDIM MAKAREVIĆ: Veliki, u dva segmenta : namjenska industrija i energo sektor. Također imamo odlične mogućnosti u drvnoj i prehrambenoj industriji.

 

NOVI.BA: I za kraj, kakav je bio Vaš prvi kontakt sa ovom zemljom i kako se osjećate u Islamabadu?

NJ.E. NEDIM MAKAREVIĆ: Veoma pozitivan. Ovo su divni ljudi. Naravno da uvijek ima manje slavnih pojedinaca i raznoraznih problema u ovako jednoj velikoj zemlji, međutim njihova emocija prema BiH je ogromna i dokazali su da su nam prijatelji mnogo puta, a posebno u teškim vremenima.

 

Ne propustite