Izluđuje vas ZVUK mljackanja? Otkrivamo vam RAZLOG zbog čega se to dešava...

Zanimljivosti
 Izluđuje vas ZVUK mljackanja? Otkrivamo vam RAZLOG zbog čega se to dešava...
.

Zvuk koji izaziva ove reakcije varira od osobe do osobe, a britanski naučnici otkrili su kako ove stanje ima stvarnu biološku osnovu i da se ne radi samo o razdražljivosti. Skeniranje mozga osobama kojima je zvuk žvakanja, srkanja, čak i disanja nepodnošljivi imaju anomaliju na mozgu.

Razlika se nalazi u frontalnom režnju, što sugerira kako je ovo stanje, iako su prema njemu dugo bili skeptični, stvarno, prenosi Wall.

Mizofonija je stanje u kojem određeni zvukovi, poput mljackanja, srkanja, zvuk noktiju koji prelazi preko školske ploče i slični, osobe gotovo pa dovode do ludila.

Osim što im izaziva nelagodu, osobe koje pate od poremećaja mizofonije kada čiju zvukove kojih ih iritiraju počinju se znojiti, a srce im počinje ubrzano kucati. Za ovo stanje još nije otkriven lijek, a osobe koje pate od izraženijeg oblika mizofonije obično odlaze na terapiju kognitivnog ponašanja i na psiho terapije.

Mizofonija je poremećaj o kojem se počelo govoriti i koji se počeo istraživati posljednjih dvadesetak godina, stoga ne čudu kako oni koji pate od tog poremećaja u blažem ili akutnije obliku nisu ni svjesni da je to vrsta poremećaja.

Kronična mizofonija može otežati život onima koji pate od ovog poremećaj, ali i njima bliskim ljudima.

Oni s ekstremnim slučajevima kažu kako ponekad ostaju sami kod kuće kako bi izbjegli situacije koje mogu ih mogu uznemiriti i dovesti do stanja u kojem si žele počupati kosu.

Profesor kognitivne psihologije, Tim Griggiths, na sveučilištu u Newcastleu nada se kako će ova studija pomoći ljudima s mizofonijom.

 

Ne propustite