APEL ZA IZMJENE BIZARNOG ZAKONA: Silovatelji ne smiju izbjeći kaznu tako što će oženiti svoje žrtve

Svijet
APEL ZA IZMJENE BIZARNOG ZAKONA: Silovatelji ne smiju izbjeći kaznu tako što će oženiti svoje žrtve
.

Zemlje Bliskog istoka trebaju slijediti primjer Tunisa i odmah ukinuti zakone koji silovateljima omogućuju da izbjegnu kazne tako što će oženiti svoje žrtve, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Tunis je u srijedu usvojio zakon o zaštiti žena od nasilja koji uključuje ukidanje članka koji je dopuštao silovatelju da izbjegne kaznu ako se oženi žrtvom.

"Tunis je poslao poruku ostatku regije koja bi trebala slijediti njegov primjer", kazala je Rothna Begum, istražiteljica za ljudska prava u Human Rights Watchu zadužena za Bliski istok.  

Relikti prošlosti

"Te su odredbe relikt prošlosti i Bliski istok i Sjeverna Afrika moraju ih ostaviti prošlosti", kazala je Begum za Reuters.

Kako ističu pobornici ukidanja ovakve prakse, takvi zakoni zapravo osuđuju djevojke da cijeli život ostanu u rukama silovatelja, izložene seksualnom nasilju i nasilju u kući.

Zemlje koje u svojim zakonima imaju ovakve odredbe su Jordan, Libanon, Bahrein, Irak, Kuvajt, Sirija i Palestinski teritoriji, objavila je globalna odvjetnička organizacija Equality Now.

Ne propustite