OSNIVAČICA "LIBERALNE" DŽAMIJE U NJEMAČKOJ: Turske vlasti žele uništiti naše vrijednosti

Svijet
OSNIVAČICA "LIBERALNE" DŽAMIJE U NJEMAČKOJ: Turske vlasti žele uništiti naše vrijednosti
.

Feministička aktivistkinja Seyran Ates otvorila je u junu u Berlinu džamiju, nazvanu Ibd Rushd-Goethe, kako bi se omogućilo muslimanima različitog roda, spola i pripadnosti različitim interpretacijama islama da se zajedno mole.

Izdana fetva

Samo tjedan dana nakon toga u Egiptu je izdana fetva, mišljenje koje izdaje vjerski autoritet, obično muftija, te su je napale vjerske vlasti u Turskoj.

"Većina novca za džamije u Njemačkoj pristiže iz Turske, oni plaćaju kako bi uništili naše vrijednosti", kaže ova odvjetnica, koja je rođena u Turskoj, govoreći u otvorenoj kući u sklopu džamije koja se nalazi u berlinskom kvartu Moabit.

Većina imama su turski klerici koje u Njemačku šalje Ankara.

"Mi trebamo obučiti vlastite imame", kaže Ludovic-Mohamed Zahed, imam homoseksualne orijentacije i osnivač prve francuske inkluzivne džamije, koji u Berlinu govori o istom problemu zajedno s Ates.

Otvorena za druge interpretacije islama

Džamija Ibn Rushd-Goethe dobila je ime po muslimanskom filozofu koji je inkorporirao grčku filozofiju te po Johannu Wolfgangu von Goetheu, koji je bio fasciniran bliskoistočnom poezijom.

Otvorena je za sunitsku, šijitsku, sufijsku i druge interpretacije islama, no ne dopušta ulazak ženama koje nose velove što pokrivaju cijelo lice, za koje Ates kaže da su više političko nego li vjersko simboličko obilježje.

Fatva koja je stigla iz Egipta uslijedila je samo tjedan dana nakon otvaranja, a otvaranje džamije napale su i vjerske vlasti u Turskoj, ustvrdivši da iza inicijative stoji Fethullah Gullen, klerik koji živi u Americi i kojega Turska krivi za neuspjeli puč izveden u toj zemlji u julu prošle godine, prenosi Index.

No aktivistkinja Ates tvrdi da, unatoč tome, velika većina mailova koje je njena organizacija dobila sadrži riječi "ohrabrenja da nastave" s inicijativom. Ona ističe kako je pozitivan odjek zabilježen i u drugim zemljama poput Sjedinjenih Država, Australije i Pakistana.

Ne propustite