Ove češće probleme možete ' POKUPITI' u bazenu! Evo kako to spriječiti...

Porodica i zdravlje
Ove češće probleme možete ' POKUPITI' u bazenu! Evo kako to spriječiti...
.

Tuširanje nakon kupanja, čist ručnik i prolazak kroz hiperklorirani jarak koraci su koji sprečavaju infekcije. U protivnom kod čovjeka se povećava rizik od dobivanja crijevne viroze, konjunktivitisa...

Zdravi odrasli ljudi i djeca starija od pet godina ne trebaju izbjegavati kupanje u javnim bazenima, no kupajte se u onima za koje ste sigurni da su pod redovnim nadzorom stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.  Rizik od zaraze nakon kupanja u bazenu relativno je mali za one koji se pridržavaju higijenskih pravila i inače imaju zdrav imunološki sustav. Nešto veći rizik vezan je uz djecu do pet godina, osobito bebe do godinu dana, koje se dugo brčkaju u vodi i često je gutaju, kao i trudnice te kronične bolesnike s oslabjelim imunitetom.  Rizične skupine Naime, iako je bazenska voda hlorisana, a hlor uništava mikroorganizme, neke otporne bakterije mogu preživjeti i u takvoj vodi. Među njima je bakterija Cryptosporidium, koja je opasna za malu djecu, trudnice i ljude s oslabljenim imunitetom, kod kojih može uzrokovati ozbiljniju bolest.

 

Među češće probleme koje možemo “pokupiti” na bazenu ubrajaju se crijevne viroze, koje mogu završiti povišenom temperaturom i proljevom. Najčešće pogađaju malu djecu jer se prenose gutanjem zaražene bazenske vode, pri čemu problem mogu izazvati čak i male količine vode. Zato djecu treba naučiti da ne gutaju vodu na bazenu.  Po učestalosti i lakoći zaraze blizu su upale mokraćnih puteva i takozvani kupališni konjunktivitis (virusna ili klamidijska upala oka). Zadržavanje nečiste vode u vanjskom zvukovodu uha može dovesti do upale uha, dok vlažne površine oko bazena pogoduju zadržavanju gljivica kojima se možemo zaraziti preko oštećenja na koži.

Ta vrsta zaraze najčešće pogađa stopala koja su satima na površinama s ustajalom vodom. Kod kožnih infekcija, dodaje, postoje kreme koje su vrlo djelotvorne i pomažu relativno brzo.  

Kod manjih iritacija oka najčešće se primjenjuju kapi ili mast za umirivanje sluznice, dok se kod zaostale vode u ušima prepisuju kapi koje pomažu da se ta voda iscijedi iz uha. Ne ronite otvorenih očiju - Imate li i najmanju upalu očiju, bolje je da preskočite kupanje na bazenu, a infekciju izbjegnite tako da ne otvarate oči dok ronite ili stavite naočale za plivanje, odnosno masku za ronjenje.

Prije ulaska na bazen, ali i nakon korištenja toaleta, obavezno prođite kroz hiperklorirani jarak jer ćete tako smanjiti rizik od zaraze gljivicama na stopalima. Kod kuće su bolji manji bazeni jer se voda može češće mijenjati Kupujete li mali plastični bazen za dvorište, pridržavajte se uputa za održavanje jer takvi sustavi često dolaze s relativno slabom opremom za održavanje.

Bolje je izabrati manji u kojemu češće možete mijenjati vodu, a prilikom svake zamjene vode dobro ga operite. Kapi za uho ne pomažu ako se razvila upala Voda u zvukovodu najčešće se jednostavno rješava kapima za čišćenje uha koje vam može izdati ljekarnik bez recepta. No ako imate teže simptome koji upućuju na upalu uha, morat ćete potražiti pomoć otorinolaringologa koji će propisati terapiju i odrediti način liječenja.  

Spriječite ozljede: neka se djeca obuvaju na ‘sigurnom’- Ograničite broj kupača u malom bazenu i naučite djecu da se obavezno istuširaju prije ulaska. U takvom bazenu ne smijete vršiti nuždu i ulaziti s hranom. Postavite ga na čvrstu podlogu koja se može oprati te osigurajte da mjesto za ulaz i izlaz nije sklisko. Nakon svakog kupanja treba isprati oči i lice - Hlor kojim se dezinficira bazenska voda izma zaštitni učinak, ali i šteti. Ako ga ima previše, može izazvati iritacije sluznice oka.

Od konjunktivitisa ćete se sačuvati ako nakon svakog kupanja isperete lice i ne koristite tuđe ručnike. Ako simptomi ne prolaze kroz tri dana - liječniku Na upale mokraćnih kanala posebno su osjetljive trudnice, no većina infekcija kod žena može se riješiti vaginaletama. Ipak, najbolje je da se u slučaju jače neugode obratite liječniku kako bi se mogle napraviti dodatne pretrage

(Novi.ba/24sata.hr)

Ne propustite