Dodik slavi: Imamo 45 poslanika!

Bosna i Hercegovina
Dodik slavi: Imamo 45 poslanika!
Predsjednik SNSD–a Milorad Dodik izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP u ovom trenutku ima podršku 45 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za formiranje vlade.

Predsjednik SNSD–a Milorad Dodik izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP u ovom trenutku ima podršku 45 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za formiranje vlade.

Dodik je rekao da su sve tri strane usaglasile sve svoje stavove i strukturisale određene pozicije u Vladi i Narodnoj skupštini i da preostaje strukturisanje pozicija u ostalim organima vlasti.

"Naravno da je opoziciji teško da se pomiri sa činjenicom da i dalje ostaju opozicija, ali realnost je takva da imamo više od 42 poslanika, što će se vidjeti prilikom glasanja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će naredni sastanak sa liderima DNS-a i SP biti održan  nekoliko dana nakon što Centralna izborna komisija zvanično proglasi izborne rezultate.

"U ovom trenutku 45 poslanika glasaće za vladu koju će sastaviti SNSD, SP i DNS sa svojim koalicionim partnerima", tvrdi Dodik.

On je rekao i da će SNSD, prema ranijem dogovoru sa HDZ-om BiH, obezbijediti jedno ministarsko mjesto ovoj stranci iz kvote SNSD-a, dok će HDZ primijeniti reciprocitet u Federaciji BiH /FBiH/.

"Ukoliko takva praksa bude moguća i sa SDA, nećemo od toga bježati", rekao je Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku sa predstavnicima SDA u Sarajevu, Dodik je naglasio da će biti riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, ali i na entitetskom nivou.

"U ovom trenutku jasno je da je SDA pobjednik izbora u FBiH i formiranje vlasti u ovom entitetu predodrediće ko će učestvovati u Savjetu ministara BiH", rekao je Dodik.

On je istakao da je SNSD izborni pobjednik u Republici Srpskoj i da ima kapacitet da formira entitetsku vladu, dok će sa HDZ-om, prema ranijem dogovoru, etablirati sigurne učesnike u vlasti na nivou BiH.

Dodik je podsjetio da su programi SNSD-a i SDA poznati, ali da postojeći poredak afirmiše izborne pobjednike i daje im legitimtet da predstavljaju konstitutivne narode u vlasti.   

Radojičić: Koalicija ima većinu i bez "Domovine"  
   
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP računa da ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bez koalicije "Domovina".

Radojičić nije želio komentarisati koja su to tri dodatna poslanika koja bi činila tu većinu, s obzirom da je lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da ova koalicija ima 45 poslanika.

On je istakao da je dogovor koalicije da mandatara za sastav nove vlade Srpske da SNSD.

Napominjući da će danas u Sarajevu predstavnici SNSD-a i SDA razgovarati o formiranju vlasti, Radojičić je rekao da SNSD predlaže da se na oba nivoa vlasti konstituišu korespondentni organi, odnosno da isti učesnici formiraju vlade i tako imaju bolju komunikaciju i saradnju.

"To bi značilo da SNSD učestvuje u Vladi FBiH i da u Vladi Srpske učestvuju HDZ i SDA, a da u Savjetu ministara ove tri stranke čine većinu", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.  

 Koalicija SNSD-DNS-SP ima skupštinsku većinu

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić potvrdio je danas da aktuelna vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju čine SNSD, DNS i socijalisti, ima 42 poslanika dovoljna za formiranje nove skupštinske većine.

"Koalicija je razgovarala i potvrdila raniji princip - da osnovu za formiranje vlasti u Srpskoj treba da čini podrška političkih partija koje imaju sjedište u Republici Srpskoj. Naše tri stranke su u stanju da kažu da imaju 42 mandata koja su potvrđena", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će se toj većini pridružiti i druge političke stranke, prije svega iz bošnjačkog naroda.

Đokić je rekao da koalicioni partneri još nisu odlučili da mandatar bude iz SNSD-a, ali da postoji prijedlog za to, te podsjetio na raniji dogovor da budu podržani kadrovi SNSD-a za kandidate za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, a da ostale članice koalicije daju kadrove za ostale pojedinačne funkcije.

Lider socijalista je dodao da dogovor može biti i drugačiji, te da se zato i održavaju sastanci i razgovori.

Komentarišući ponudu SDS-a da bude premijer Srpske, Đokić je rekao da mjesto premijera određuje predsjednik Republike, te da cijeni ponudu SDS-a.

"SDS, kao politički subjekat koji je dobio više glasova na ovim izborima nego na prethodnim, stvorio je sebi obavezu, pravo i potrebu da ovom pitanju posveti pažnju i da u tom smislu ima određene stavove i razmišljanja. To razumijem i legitimno je takvo djelovanje", smatra Đokić.

On je naglasio da na posljednjem sastanku koalicionih partnera nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, već o politikama koje mogu biti korisne za bolji život građana, te da se za dogovor o formiranju vlasti SNSD-a, DNS-a i SP-a još ne može reći da je "zaokružen i zvaničan".

Đokić je dodao da SP nikada nije bio zainteresovan za Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da je to pitanje otvoreno, kao i druga važna pitanja. "Manji su izgledi da ćemo to tražiti", rekao je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska spremna dati puni doprinos u rješavanju takozvana dva evropska pitanja, čime bi se ispunili uslovi da BiH aplicira za kandidatski status u EU.

Tokom današnjeg sastanka u Banjaluci sa političkim direktorom austrijskog Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Janom Kikertom, Dodik je podsjetio da je Srpska od samog početka imala aktivan pristup u rješavanju pitanja provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH, kao i na pitanju uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je rješavanje ovih pitanja zaustavljeno zbog nemogućnosti dogovora među partnerima u Federaciji BiH.

Okosnica razgovora bila je evropski put BiH i mogućnost da se promijeni dinamika u rješavanju evropskih pitanja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Dodik informisao je političkog direktora Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove o procesu formiranja vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, rukovodilac Odjeljenja za Balkan pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Johan Satler i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer.

Ne propustite