10 savjeta kako doživjeti stotu – PO UPUTAMA 105-GODIŠNJEG LIJEČNIKA

Zanimljivosti
10 savjeta kako doživjeti stotu – PO UPUTAMA 105-GODIŠNJEG LIJEČNIKA
.

Želite doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je, pokazao je svojim primjerom veliki japanski liječnik Shigeaki Hinohara, koji je preminuo u 105. godini života.. On je posvetio život postizanju dugovječnosti nacije.

Pomogao je uspostavljanju medicinskih sustava zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti  radio je u bolnici, liječio pacijente te predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi savjeti za dug, zdrav i kvalitetan život:

 

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja

"Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje", objašnjava liječnik. Najvažnije je za vitalnost osjećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se - na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se pretilosti

Liječnik Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. ne treba se opterećivati prehranom, no ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žlicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne žile i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i kekse, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput tjedno jeo je govedinu. 

Ne propustite