Čudotvoran začin: Koristite ga svaki dan, a niste ni svjesni njegove ljekovitosti!

Zdrav život
Čudotvoran začin: Koristite ga svaki dan, a niste ni svjesni njegove ljekovitosti!
Biber (latinski naziv piper nigrum), pored soli nezaobilazni začin u svim kuhinjama i svjetskim restoranima porijeklom je iz indonežanskih tropskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove (nama poznate kao zrna bibera) i može dostići visinu od 10 m.

Biber (latinski naziv piper nigrum), pored soli nezaobilazni začin u svim kuhinjama i svjetskim restoranima porijeklom je iz indonežanskih tropskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove (nama poznate kao zrna bibera) i može dostići visinu od 10 m.

Iako u prirodi postoji preko 2000 vrsta bibera najpoznatija podjela ovog začina na tržištu je na: crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Boja bibera ne zavisi od primarne vrste biljke sa koje je ubran već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu a zatim zamrzavaju ili brzo suše.

Zeleni biber priprema se na isti način ali se zrna beru ranije dok su još zelena.

Bijeli biber nastaje od zrelih ali oljuštenih zrna bibera.

Crni biber dobija se kada se uberu zelena zrna a zatim bez ikakve obrade osuše na suncu.

Ova stranica u nastavku priče, biće posvećena crnom biberu i njegovim ljekovitim svojstvima.

Crni biber na prvom mjestu podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u zelucu tako da spriječava nadimanje stomaka i nastanak gasova. I ne samo to, antimikrobno djelovanje bibera spriječava kvarenje hrane začinjene ovim začinom.

Zatim, podstiče sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karoten i vitamin B.

Upotreba crnog bibera korisna je osobama sa viškom kilograma jer ubrzava metabolizam i sagorjevanje kalorija pa samim tim podstiče mršavljenje.

Ovaj ljekoviti začin sadrzi fitohemikalije sa antioksidantnim djelovanjem koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu tako da doprinosi zaštiti tijela od nastanka raka.

Spriječava zadržavanje vode u organizmu tako što podstiče znojenje i izbacivanje mokrače.

Crni biber u zrnu u kombinaciji sa kuhanim crnim vinom efikasno suzbija prehladu.

Čaj od bibera uz odgovarajuće ljekovito bilje korisno je prirodno sredstvo protiv kašlja, kao i mljeveni biber sa medom.

Neka istraživanja pokazuju da je udisanje pare koja sadrži crni biber (recimo isparenje čaja od bibera), djelotvorno za odvikavanje od cigareta.

Eterično ulje crnog bibera upotrebljeno spolja, ublažava bolove kod artritisa, podstiče cirkulaciju, umanjuje celulit, opušta mišiće, umiruje grčeve i suzbija akne.

Na kraju, bitno je reći i to da je crni biber veoma zastupljen i visoko cjenjen sastojak za pripremu lijekova u indijskoj medicini (ajurveda) što znači da su njegova ljekovita svojstva na zavidnom nivou.

S obzirom da je crni biber jedan od najčešće upotrebljavanih začina u svakodnevnoj ishrani i da se dodaje mnogim jelima ako želimo u potpunosti da uživamo u njegovom mirisu i ukusu, najbolje je da ga sameljemo neposredno prije upotrebe. Pri kupovini bibera treba obratiti pažnju na to da su krupnija, teža i zrna pravilnijeg oblika boljeg kvaliteta od onih koja to nisu.

Napomena: Pretjerana upotreba bibera ne preporučuje se osobama koje imaju ozbiljnih problema sa hemoroidima, oštećen želudac ili jetru.

 

(priroda-leci-sve.com)

Ne propustite