OD VELIKOG ZNAČAJA I ZA MUSLIMANE I ZA JEVREJE: Pet stvari koje treba znati o Al-Aqsi

Aktuelno
OD VELIKOG ZNAČAJA I ZA MUSLIMANE I ZA JEVREJE: Pet stvari koje treba znati o Al-Aqsi
U nastavku slijedi objašnjenje zašto se oko kompleksa džamije Al-Aqsa u palestinsko-izraelskom sukobu konstantno spore.

Šta je kompleks džamije Al-Aqsa i zašto je važan?

Al-Aqsa je ime džamije sa srebrnom kupolom unutar kompleksa od 35 hektara, koji muslimani nazivaju Al-Haram al-Sharif, ili Sveti hram, a Jevreji Brdo hrama. Ovaj kompleks nalazi se u Starom gradu u Jerusalemu, koji je je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, zbog značaja za sve tri abrahamske religije.

Oko ove lokacije u svetoj zemlji najviše se spore od kako je Izrael okupirao Istočni Jerusalem, uključujući i Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze. Međutim, ovaj sukob je počeo mnogo ranije, čak prije osnivanja Izraela.

Ujedinjeni narodi su 1947. godine iscrtali plan podjele historijske Palestine, pod britanskom kontrolom, na dvije države: jednu za Jevreje, uglavnom iz Evrope, i jednu za Palestince. Jevrejskoj državi je dato 55 posto teritorija, a preostalih 45 posto činilo je palestinsku državu.

Jerusalem, u kojem je smješten kompleks džamije Al-Aqsa, pripao je međunarodnoj zajednici pod administracijom UN-a. Dobio je ovaj poseban status zbog svog značaja za tri abrahamske religije.

Prvi arapsko-izraelski rat je izbio 1948. godine, nakon što se Izrael proglasio državom, zauzevši 78 posto zemlje, a preostala područja Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Gaze stavljena su pod egipatsku i jordansku kontrolu.

Izraelska invazija na Palestinu intenzivirana je 1967. godine, nakon Drugog arapsko-izraelskog rata, koji je rezultirao izraelskom okupacijom Istočnog Jerusalema i, nakon izvjesnog vremena, ilegalnog izraelskog pripajanja Jerusalema, uključujući i Stari grad i Al-Aqsu.

Ilegalna izraelska kontrola nad Istočnim Jerusalemom, uključujući i Stari grad, krši nekoliko principa međunarodnog prava, koji kaže da okupatorska sila nema suverenitet na teritoriji koju okupira.

Tokom godina, izraelska vlada je poduzela dodatne korake da kontrolira i judaizira Stari grad i Istočni Jerusalem kao cjelinu. Izrael je 1980. godine usvojio zakon koji je proglasio Jerusalem "potpunim i ujedinjenim" glavnim gradom Izraela, kršeći međunarodni zakon. Danas nijedna država svijeta ne priznaje izraelsko vlasništvo nad Jerusalemom, niti njegove pokušaje da promijeni geografsko i demografsko lice ovoga grada.

Palestinci u Jerusalemu, kojih ima gotovo 400.000, imaju stalno prebivalište, ali ne i državljanstvo, iako su tu rođeni - za razliku od Jevreja koji su rođeni tu. A od 1967. godine Izrael je počeo tihu deportaciju Palestinaca iz grada nametanjem težih uslova za održavanje statusa stalnog prebivališta.

Izrael je, također, izgradio najmanje 12 utvrđenih, isključivo jevrejskih ilegalnih naselja u Istočnom Jerusalemu, u koja su smjestili oko 200.000 Izraelaca, dok Palestincima odbijaju zahtjeve za gradnju i ruše njihove domove kao kaznu za ilegalnu gradnju.

 

Religijski značaj kompleksa>>>

Ne propustite