Pohod na Visojevicu u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i rata u BiH

Bosna i Hercegovina
Pohod na Visojevicu u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i rata u BiH
Planinarsko društvo "Igman" iz Sarajeva organizator je 45. pohoda na Visojevicu

Planinarsko društvo "Igman" iz Sarajeva organizator je 45. pohoda na Visojevicu, koji će danas biti održan u znak sjećanja na Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, ilegalce iz Drugog svjetskog rata svirepo mučene i bačene u jamu Bezdan, kao i na žrtve stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnjim programom manifestacije Visojevica planirano je polaganje cvijeća na spomenik Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odavanje počasti te polaganje cvijeća na grob narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Mirka Lazića.

U znak sjećanja na žrtve rata u BiH, cvijeće će biti položeno na spomen-obilježju palim borcima 1992.-1995. na Vratnik-mejdanu, Hair-česmi te u Sokolini kod Srednjeg gdje su u ratu 1992.-'95. stradali mještani Ahatovića.

Komandant pohoda je Senad Ćosić, a u centralnom dijelu skupa sudionici će obići jamu Bezdan i položiti cvijeće na spomen-ploču pored te jame. Planirana je i posjeta domu PD "Igman" na Ozrenu, a to društvo ove godine obilježava 60.godišnjicu postojanja.

Na tom tradicionalnom pohodu prošle godine bilo je oko 80 sudionika, a sličan odziv očekuje se i ove godine.

Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. otkriveni su njihovi posmrtni ostaci, a sahranjeni su nedaleko odatle, na brdu Jela. PD "Igman" Sarajevo i Sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956. godine, a obnovljen je 2008.  sredstvima Općine Ilijaš.

Manifestacija "Visojevica" održava se u okviru obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, a 45. pohod ratnim stazama PD "Igman" organizira u suradnji s UABNOR Stari Grad Sarajevo. Okupljanje sudionika pohoda planirano je za subotu u 8 sati na platou Vratnik.

 


Fena

Ne propustite