ČUDO SE DOGODILO: Djevojčici srce nije kucalo puna dva sata, a danas hoda, priča i igra se!

Zanimljivosti
ČUDO SE DOGODILO: Djevojčici srce nije kucalo puna dva sata, a danas hoda, priča i igra se!
Eden (2) nije mogla govoriti, hodati niti je reagirala na glasove. Nekontrolirano se okretala i tresla glavu

Eden (2) nije mogla govoriti, hodati niti je reagirala na glasove. Nekontrolirano se okretala i tresla glavu. 48 dana je bila na odjelu intenzivne njege. Danas živi gotovo kao prije nesreće

Eden Carlson (2) iz SAD-a je u februaru 2016. godine pala u bazen pun vode. Našli su ju i izvukli tek nakon 15 minuta.  Odmah su ju počeli oživljavati no srce joj nije kucalo čak dva sata. Liječnici nisu vjerovali da će preživjeti. Pretrpjela je teška oštećenja, nije mogla govoriti, hodati niti je reagirala na glasove. Nekontrolirano se okretala i tresla glavu. 48 dana je bila na odjelu intenzivne njege.

A onda su liječnici u LSU Health New Orleansa i sveučilišta u sjevernoj Dakoti pokušali njezin mozak "probuditi" novom metodom liječenja. Pacijent u komori dobiva kisik. Količine kisika u krvi se drastično povećava sve dok ne dođe do normalizacije krvnih vrijednosti i "popravljanja" oštećenog tkiva. Liječnici pojašnjavaju da je u slučaju malene Eden postignut veliki uspjeh jer je riječ o djetetu koje raste te su oni vrlo brzo reagirali odnosno prije nego se tkivo nepovratno raspalo.

Nakon što je Eden dva puta dnevno po 45 minuta dobivala kisik putem sonde, znatno joj se poboljšalo stanje. Počela je reagirati na okolinu te jače pomicati ruke i noge. S vremenom je počela jesti sama, izgovarati kratke riječi i smijati se. Nakon deset terapija djevojčici se stanje znatno poboljšalo. Motoričke probleme pokušavaju riješiti fizioterapijom. Nakon 39 terapija djevojčica je mogla još normalno govoriti. Testovi su pokazali poboljšanje moždanih aktivnosti. Kod nje se teško oštećenje mozga "izliječilo" za samo 162 dana.

Curica danas jede sama, govori, pomiče normalno ruke i tijelo, jedino još ima malo problema s hodanjem, ali i to se popravlja.  Liječnici u njezinom slučaju vide i nadu za druge pacijente koji utapanjem pretrpe štetu na mozgu, piše Bild.

Ne propustite