Gusta čorba sa krompirom i piletinom
Pripremite ukusnu čorbu za ručak
Sastojci:
- 1kgkrompira
- 500g piletine(bataci ili prsa)
- 200g mrkve
- celera po želji
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kašika maslaca
- 1 čajna kašikica brašna
- jedno žumance
- 2 kašike vrhnja bilo domaćeg ,bilo za kuhanje
- ulje,biber so i kašika vegete
Priprema:
Piletinu skuhati uz dodatak soli ,bibera i vegete.Kada je temeljac skuhan izvaditi meso da se malo ohladi da bi ga mogli istrgat na komadiće. U međuvremenu u drugom loncu dinstati isjeckani crveni luk ,mrkvu i po želji celer.Posoliti i pustiti da povrće omekša. Krompir oguliti i izrezati na tanke ploške.Ubaciti u lonac i zaliti pripremljenim pilećim temeljcom.Ako nije dovoljno dodati još vruće vode. Pustiti da se čorba skuha. Začinima dotjerati ukus ,još dodati i meso iz temeljca. U tavici istopiti kašiku maslaca i na tome popržiti brašno.Gotovu zapršku istresti u čorbu.Neka kuha još desetak minuta i čorbu skidamo sa ringle. Žumance umutimo sa vrhnjem i lagano sipamo u lonac sa čorbom i time je čorba gotova.
Posluživanje
Poslužiti sa kašikom milerama!
Izvor: coolinarika.com