UBICA JE DIVLJAO - A iz Centra za socijalni rad procijenili da Maja NIJE UGROŽENA!

Region
UBICA JE DIVLJAO - A iz Centra za socijalni rad procijenili da Maja NIJE UGROŽENA!
Strahovi pokojne Maje Đorđević za svoju bezbjednost naišli su na nerazumjevanje Centra za socijalni rad u Rakovici, o čemu svjedoči dopis koji su dostavili Zaštitniku građana iz aprila 2016. godine, gdje navode da „postoji nizak rizik od ispoljavanja nasilja Marka Nikolića u odnosu na bivšu nevjenčanu suprugu“.

Strahovi pokojne Maje Đorđević za svoju bezbjednost naišli su na nerazumjevanje Centra za socijalni rad u Rakovici, o čemu svjedoči dopis koji su dostavili Zaštitniku građana iz aprila 2016. godine, gdje navode da „postoji nizak rizik od ispoljavanja nasilja Marka Nikolića u odnosu na bivšu nevjenčanu suprugu“.

Iako su do tada proživljavali torture, gledali scene nasilja, čupanje kablova od računara, lomljenje inventara u njihovoj instituciji koje im je priređivao Marko Nikolić, radnici Centra za socijalni rad u Rakovici, kao i obično, zanemarili su sve i u još jednom u moru izveštaja napisali kontradiktoran stav o njegovom postupanju, da bi se ceo slučaj okončao monstruoznim ubistvom Maje Đorđević (38) i Mihaila (4) ispred pomenutog Centra.

U dokumentu koji je Centar za socijalni rad dostavio Zaštitniku građana stoji da je njihov stručni tim procenio da postoji odsustvo motivacije Maje Đorđević da se realizuje kontakt malog Mihaila sa njegovim ocem. Kako stoji u njihovom obrazloženju, njen stav zasnovan je na tome da ona ne želi da omogući kontakte dečaka i oca.


Međutim, u čitavoj toj priči najbizarnije je to što je Centar tada, inače tri godine pošto je Maja prijavila Nikolića za nasilje u porodici, zbog pokušaja ubistva njene sestre za Božić 2013. godine, naglasio da je prilikom njihove procjene rizika nasilja u porodici, njihov stručni tim mišljenja da postoji “nizak rizik od ispoljavanja nasilja Marka Nikolića u odnosu na Maju” jer, kako su kazali, ne raspolažu dokazima na osnovu kojih se može pouzdano tvrditi da je tokom trajanja zajedničkog života bilo nasilja?!

Marko Nikolić
Dalje oni navode da Maja i Nikolić ne žive zajedno tri godine unazad, nemaju komunikaciju, niti kontakt, što je suprotno od prijava koje je Maja do tada podnosila protiv njega i suprotno njihovim prethodnim izvještajima. Zbog toga, pravdali su se oni, nema indicija o njenoj ugroženosti, te nemaju osnovu da bi razmatrali potrebu da se pokrene postupak za nasilje u porodici, piše BLIC.

Iako je Nikolić godinama unazad, umjesto da se posveti svom sinu, čupao kablove, vikao i prijetio pred njim Maji i radnicima centra, oni su tada procijenili da u odnosu Nikolića prema Mihailu stručni tim ne konstatuje da postoji nasilnički obrazac ponašanja, te i da je Nikolić sa dječakom izgrađivao konstruktivan i podsticajan odnos?!

Podsjećanja radi, Marko Nikolić (42) monstruozno je prošle srijede, ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, nožem ubio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Maju Đorđević (38), nekoliko minuta nakon što je pred nju doveo svog polumrtvog sina Mihaila (4), kojeg je davio na groblju u Banjici, a zatim ga pred nesrtćnu ženu tresnuo o beton te mu je polomio lobanju.

Ubicu su savladala dvojica komunalnih policajaca koji su se zatekli tu, nakon čega je uhapšen i određen mu je pritvor do 30 dana.

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici da su zakazale institucije sistema (u prvom planu policija) koje su imale zadatak da Centru pruže obaveštenja o nasilju o porodici, a time pruže pomoć i podršku u procjeni nasilja.

- Postoji indicija da se M. Đ. policiji Rakovica i Savski venac više puta obraćala za pomoć zbog nasilja u porodici i ugrožene bezbjednosti, ali kad su se stručni radnici 2016. godine tražili podatke o tome, policijska stanica Rakovica im je pružila odgovor da na evidenciji nemaju te prijave, što govori o tome da se nisu na adekvatan način bavili evidentiranjem i procesuiranjem tih prijava ili za to postoje neki drugi razlozi - rekao je Đorđević.

Ne propustite