ZNATE LI: Zašto se jaja nekada teško ljušte?

Zanimljivosti
ZNATE LI: Zašto se jaja nekada teško ljušte?
Sigurno vam se dogodilo da ljuštite kuhano jaje i naiđete na bijelu membranu koja otežava ovaj proces.

Sigurno vam se dogodilo da ljuštite kuhano jaje i naiđete na bijelu membranu koja otežava ovaj proces.

Zaštitna membrana se sastoji od proteina. Tačnije, jaja imaju dvije proteinske membrane – jednu unutrašnju i jednu vanjsku, a njihova namjena je da čuvaju jaje od prodora bakterija. Ipak, membranu koja se nalazi oko žumanca teško je primijetiti.

Ako želite da izbjegnete formiranje bijele membrane, savjetuje se da ne koristite najsvježija jaja koja imate u kući jer su ona najsklonija formiranju membrane koja otežava ljuštenje.

Iako ne postoji siguran recept za izbjegavanje membrane, specijalisti kažu da je najbolje da stavite jaja u toplu vodu, ali prije ključanja.

Ne propustite