KAKO JEDU MORSKI PSI ? Nemaju jezik - Evo kako i čim gutaju hranu!

Zanimljivosti
KAKO JEDU MORSKI PSI ? Nemaju jezik - Evo kako i čim gutaju hranu!
Dok su ih promatrali kako gutaju komade liganja i haringa, znanstvenici su utvrdili da se " 'rameni obruč' ove vrste morskih pasa pomiče unatrag kako bi hrana mogla skliznuti u grlo"

Dok su ih promatrali kako gutaju komade liganja i haringa, znanstvenici su utvrdili da se " 'rameni obruč' ove vrste morskih pasa pomiče unatrag kako bi hrana mogla skliznuti u grlo"...

Morski psi, koji nemaju jezik, gutaju hranu  zamahujući ramenima, pokazuje studija objavljena u srijedu u Proceedings of the Royal Society B. Znanstvenici su to zaključili promatrajući tri morska psa vrste Chiloscyllum plagiosum pomoću X-zraka koje omogućuju da se vide kosti i mišići u tijelu. Dok su ih promatrali kako gutaju komade liganja i haringa, znanstvenici su utvrdili da se " 'rameni obruč' ove vrste morskih pasa pomiče unatrag kako bi hrana mogla skliznuti u grlo".

Rameni obruč morskih pasa, nevidljiv izvana, hrskavica je u obliku slova U za koju se drže mišići a smještena je ispod glave ribe. Znalo se da rame upravlja nekim perajama životinje i da služi za kretanje. No budući da nije izravno povezano s čeljusti, a ni s glavom ribe, znanstvenici nisu mislili da bi moglo imati ulogu u hranjenju. "Potežući 'rameni obruč' unatrag morski psi stvaraju potreban podtlak kako bi potisnuli hranu na dno čeljusti i u probavni trakt", rekao je Ariel Camp, istraživač na sveučilištu Brown i autor studije. 

 

 

Ne propustite