INTERVJU/Načelnik općine Čelić Sead Muminović za Novi.ba: Realizovali smo niz projekata značajnih za svakog građanina općine; Dužnost koju obnašam ne poznaje radno vrijeme

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/Načelnik općine Čelić Sead Muminović za Novi.ba: Realizovali smo niz projekata značajnih za svakog građanina općine; Dužnost koju obnašam ne poznaje radno vrijeme
Načelnik općine Čelić Sead Muminović za Novi.ba govorio je o projektima koji su realizovani tokom njegovog mandata, problemu nezaposlenosti u općini, sudbini Fabrike "Frigos", ali i sve popularnijem trendu odlaska mladih.

Načelnik općine Čelić Sead Muminović za Novi.ba govorio je o projektima koji su realizovani tokom njegovog mandata, problemu nezaposlenosti u općini, sudbini Fabrike "Frigos", ali i sve popularnijem trendu odlaska mladih. 

Intervju sa načelnikom možete pročitati u nastavku:

 

NOVI.BA: Možete li navesti najznačajnije projekte koje ste realizovali tokom svog mandata, te koji su planirani u budućnosti?

SEAD MUMINOVIĆ: U proteklim mandatima smo realizovali niz projekata vrlo značajnih za svakog građanina naše općine i za realizaciju istih smo utrošili vrlo značajna sredstva. Možemo se pohvaliti da imamo solidnu lokalnu putnu infrastrukturu, dosta dobru zdravstvenu zaštitu na čitavoj općini kao i značajno završene i adaptirane školske objekte. Želim da istaknem dva projekta koje smatram najznačajnijim za općinu Čelić, a to je Izgradnja administrativnog centra općine gdje smo isključivo svojim sredstvima doveli organe na jedno mjesto tako da građani sve svoje potrebe završavaju brzo i efikasno. Drugi projekat jeste Projekat izgradnje kanalizacije i vodosnadbjevanja općine Čelić gdje smo realizovali jedan međunarodni projekat, tačnije sredstva Austrijske kontrolne banke u vrijednosti od cca: 3.11.000 EURA i kao rezultat toga jeste da smo u najvećoj mjeri rješili vodosnadbjevanje pa mogu s ponosom istaći da na području općine Čelić nema restrikcije vode. Takođe s ponosom ističem stalnu brigu i redovnu komunikaciju sa povratnicima u Koraj realizacijom različitih projekata a u cilju olakšavanja života povratnika. 

 

NOVI.BA: Koji su trenutno najveći problemi u općini Čelić i šta se radi na njihovom rješavanju? 

SEAD MUMINOVIĆ: Najveći problem u općini Čelić jeste nezaposlenost koja je po mom mišljenju statistička, koja je takva da trenutna obrazovna struktura ne odgovara stvarnim privrednim potrebama, zatim nekvalitetna putna komunikacija sa sjedištem kantona kao i klasična finansijska stagnacija zbog maćehinskog odnosa viših nivoa vlasti posebno kada  se odnosi na sramotan Zakon o preraspodjeli javnih prihoda koje male i nerazvijene opčine stavlja u posebno tešku situaciju.

 

NOVI.BA: Proteklih godina dosta se govorilo o sudbini Fabrike "Frigos". Kakvo je sada stanje sa fabrikom i šta bi za poljoprivrednike značilo pokretanje proizvodnje u fabrici za preradu voća i povrća?

SEAD MUMINOVIĆ: Fabrika za preradu voća i povrća u Čeliću je u toku svog funkcionisanja imala i period kada nije bila registrovana u skladu sa Zakonom i kada su u registraciju bili upisani kao vlasnici oni koji to u stvari nisu. Fabrika za preradu voća i povrća u Čeliću je u skladu sa Zakonom o sukcesiji vraćena d.o.o. FRUCTAL Ajdovščina – Slovenija, upisani su u grunt i katastar i isti trenutno koriste svoja prava kao vlasnik. Općina nema informacija kakve su namjere Fructala.

 

NOVI.BA: Čelić je poznat po uspješnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a nedavno je pokrenut " Farmerportal.ba " za pomoć poljoprivrednicima. Kakve su reakcije poljoprivrednika i koliko će im ovo zaista pomoći?

SEAD MUMINOVIĆ: Jako je dobar Farmerportal.ba  kojeg koriste poljoprivredni proizvođači i drugi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i oni koji koriste nove obrazovne tehnologije. Ovaj portal je od velike koristi za poljoprivredne proizvođače.

 

NOVI.BA: Budući da je svi više popularan trend odlaska mladih iz BiH, šta se radi po pitanju ostanka mladih u ovoj općini?

SEAD MUMINOVIĆ: Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine je evidentan, a samim tim i na području naše općine. Općina Čelić je usvojila strategiju za mlade i u sklopu svojih finansijskih mogućnosti planiramo sredstva za zapošljavanje mladih putem javnih preduzećaza određene javne radove i u ovoj godini planirani iznos je negdje oko 50.000 KM. Općina Čelić svim mladim fakultetski obrazovanim ljudima omogućava volontiranje kako bi stekli iskustvo za polaganje stručnog ispita, pratimo konkurse Zavoda za zapošljavanje i u kapacitetima koje posjeduje općina i javna preduzeća i ustanove zapošljavamo mlade i socijalno ugrožene kategorije. Zatim direktna pomoć kandidovanjem projekata kod različitih fondova  i organizacija a pored ostalih navest ću projekat obezbjeđenja 40% sredstava za mlade poljoprivredne proizvođače nabavke sadnog materijala jagode kao i ostalih potrebnih sadržaja  za oko 40 korisnika. 

 

SASVIM LIČNO

NOVI.BA: Možete li nam reći ko je Sead Muminović nakon radnog vremena?

SEAD MUMINOVIĆ: Sead Muminović, poslije radnog vremena je brižni otac dva sina koji prati njihovo vaspitanje, obrazovanje i napredak, zatim najveći dio tog vremena provodim u firmi čiji sam vlasnik i koja broji jedanaest uposlenih. Takođe se ponosim svojim voćnjacima i ističem da sam vrlo uspješan u proizvodnji trešanja (600 stabala), višanja (1.000 stabala) dunje (420 stabala) i ostalog voća kojeg plasiram na tržište  putem svoje firme ili nekim drugim putem. Ističem da dužnost koju obnašam ne poznaje radno vrijeme tako da je moj mobitel dostupan svim građanima općine Čelić 24 sata i s ponosom ističem da nisam nikad ni jedan poziv ni  jednog građanina naše općine a generalno niti bilo koga odbiti ili da mu se nisam u nekom privremenom roku javio. Mi smo općina u kojoj se ljudi uglavnom svi poznaju i iz tog razloga naši su uspjesi i problemi uglavnom slični i sve dok obnašam povjerenu dužnost ja ću učestvovati  i saosjećati se sa uspjesima i problemima svakog građanina naše općine.

 

 

 

 

 

Ne propustite