OVO VAS SIGURNO ZANIMA: Evo kolika je stvarno temperatura na suncu, a kolika u automobilu (FOTO)

Zanimljivosti
OVO VAS SIGURNO ZANIMA: Evo kolika je stvarno temperatura na suncu, a kolika u automobilu (FOTO)
Temperatura asfalta na pojedinim mjestima može da dosegne i 60 stepeni.

Ako ste direktno izloženi suncu, toplije je minimum 15 stepeni, jer se ljudsko tijelo dodatno zagrijava, a temperatura asfalta na pojedinim mjestima može da dosegne i 60 stepeni.


 
Poslije nekoliko dana zahlađenja, u Srbiju su se ponovo vratile visoke temperature i pravi je pakao. Meteorolozi tvrde da su maksimalne dnevne temperature oko 35 stepeni, a zapravo su mnogo veće.

Naredna tri dana biće pakleno topla, a prema prognozi maksimalna dnevna temperatura iznosiće 37 stepeni. Ali svakako valja napomenuti da treba razlikovati temperaturu vazduha i temperaturu koja se izmjeri pod sunčevim zracima.

sunce1
Kada ste direktno izloženi suncu, toplije je minimum 15 stepeni, jer se ljudsko telo dodatno zagreva, a temperatura asfalta na pojedinim mestima može da dosegne i 60 stepeni!

Uradili smo eksperiment i ostavili termometar na suvozačevom sjedištu u zatvorenom automobilu, ali ne na suncu, već u hladu. Pokazao je nevjerovatna 52 stepena.

sunce
Kada smo ga iznijeli napolje, u hladovini je pokazao 48, a u tom trenutku zvanična temperatura je bila 33 stepena. Istina, mjerena u dubokom hladu Košutnjaka gdje niko od nas zasigurno danas neće kročiti!

Na ovim paklenim vrućinama treba biti vrlo obazriv i svjestan rizika koji dolazi sa visokim temperaturama.

(Kurir)

Ne propustite