NOVI.BA DONOSI NAJNOVIJE INFORMACIJE SA POŽARIŠTA U HERCEGOVINI: U Jablanici alarmantno, u Konjicu se širi šumski požar, u Ljubinju svi požari pod kontrolom

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA DONOSI NAJNOVIJE INFORMACIJE SA POŽARIŠTA U HERCEGOVINI: U Jablanici alarmantno, u Konjicu se širi šumski požar, u Ljubinju svi požari pod kontrolom
Požari su i dalje aktivi u Hercegovini, a najteža situacija je na području planine Čvrsnice, gdje gori borova i jelova šuma na nepristupačnom terenu.

Požari su i dalje aktivni u Hercegovini, a najteža situacija je na području planine Čvrsnice, gdje gori borova i jelova šuma na nepristupačnom terenu.

Inače, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovano je još 26 požara i to 11 na području Mostara, 6 na području Čapljine, pet požara na području općine Čitluk, po dva požara na području Stoca i Rame i jedan požara na području Konjica.

Novi.ba donosi najnovije informacije sa požarišta u Hercegovini.

 

JABLANICA

Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice aktivan je  već danima. 

cvrsnica-pozar

Prema najnovijim informacjama situacija je alarmantna, požar se proširio prema platou Risovac. Upućen je zahtjev za helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a kada će stići za sada nije poznato. 

"Gašenje požara otežava nepristupačan teren, a jedina mogućnost gašenja je iz zraka. No, budući da je riječ je  takvoj konfiguraciji terena, djelovanje helikoptera bit će upitno."- kazao je za Novi.ba glasnogovornik operativnog centra HNK-a Pero Pavlović. 

Za sada se može samo čekati u kojem pravcu će se proširiti požar i na osnovu toga praviti plan za daljnje djelovanje. 

 

LJUBINJE

U Ljubinju situacija je danas mnogo bolja i svi požari su pod kontrolom. 

Podsjećamo, na prostoru koji je proteklih pet dana bio zahvaćen požarima tokom noći su dežurali vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, vojnici Oružanih snaga BiH i mještani.

 

MOSTAR 

Kada je u pitanju požar na području grada Mostara, u posljednja 24 sata zabilježeno je ukupno 11 požara. 

"Bilo je nekoliko intervencija i uglavnom je gorila trava niskog raslinja. Ne postoji opasnost od širenja požara, nisu ugroženi objekti." - rečeno je naš portal iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK. 

 

KONJIC

Iz Civilne zaštite općine Konjic za Novi.ba rečeno je kako su sinoć u 19:30 sati dobili dojavu da je izbio šumski požar u naselju Ljesovina, općina Konjic. Po dojavi na teren je izašla dežurna smjena vatrogasne jedinice, te su na terenu ostali sve do 00:10.

- U jutarnjim satima, oko 7 sati na lice mjesta izašla je dežurna smjena vatrogasne jedinice. Uočeno je da šumski požar ima tendenciju širenja, te da je u pitanju 3-4 hektara požarne površine. Požar je i dalje aktivan, vatrogasci su na terenu, a gori bukova i kestenova šuma. Osim toga, dobili smo dojavu da je sinoć neko namjerno prouzrokovao požar na tri različite lokacije između Ljesovine i Žitača. Radilo se o manjim požarima, koji su uspješno sanirani - rečeno nam je iz Civilne zaštite općine Konjic.

 

ČAPLJINA

Iz Civilne zaštite općine Čapljina za Novi.ba rečeno je kako je trenutno mirno, te napomenuli kako svake godine u ovom periodu imaju ovakvo stanje, te da svakog dana imaju po 4-5 manjih intervencija, ali da ništa nije alarmantno.

 

ČITLUK

Iz Civilne zaštite općine Čitluk za Novi.ba rečeno je kako trenutno nema aktivnih požara. Jučer su bila dva van njihove općine, ali su ogrožavala područje općine Čitluk, te su pomogli u njihvom gašenju. Situacija je trenutno mirna.

 

STOLAC

Iz Civilne zaštite općine Stolac za naš portala rečeno je kako je trenutno stanje stabilno i da nema aktivnih požara. Naglasili su kako je teška situacija bila u periodu od 10-16.7., kad su imali dva velika požara.

 

Ne propustite