SVAKA ČAST! Ima 68 godina, a biciklom iz Švedske stigao u Bosnu, u zavičaj

Bosna i Hercegovina
SVAKA ČAST! Ima 68 godina, a biciklom iz Švedske stigao u Bosnu, u zavičaj
Ćazim Nezirović, 68-godišnjak, ostvario je danas svoj dugogodišnji san, te biciklom iz Švedske stigao u svoj rodni grad, Lukavac.

Ćazim Nezirović, 68-godišnjak, ostvario je danas svoj dugogodišnji san, te biciklom iz Švedske stigao u svoj rodni grad, Lukavac.

Rođeni Lukavčanin sa boravištem u Švedskoj na ovu avanturu zaputio se 5. jula ove godine, te nakon 2.170 pređenih kilometara, u popodnevnim satima stigao na svoj cilj gdje su ga dočekali dragi prijatelji. Riječ je o nesvakidašnjem i hrabrom biciklističkom poduhvatu, ideji koja se kod Ćazima javila prije više od 20 godina, piše Avaz.ba.

Nakon 11 dana efektivne vožnje i oko 2.170 pređenih kilometara stigao sam u Lukavac. Osjećam se pomalo prazno, ali to je zato što je umor preovladao nad emocijama. Na putu nisam imao velikih teškoća osim nekih tehničkih problema sa navigacijom u jednom dijelu kroz Njemačku, gdje je kiša padala cijelo vrijeme, objašnjava Ćazim, dok se pozdravlja sa prijateljima koji su ga sa nestrepljenjem danas čekali.

Inače, biciklizmom se aktivno bavi već desetak godina a dosada je postizao zavidne rezultate učestvujući na razim biciklističkim trkama, takmičenjima i uspješno prelazeći duge i zahtjevne etape.

Ranije sam učestvovao u biciklističkim turama Milano-Rim, Štokholm-Oslo, Štokholm-Berlin kao i više puta u tradicionalnoj biciklističkoj vožnji oko drugog po veličini jezera Vättern u Švedskoj.

cazim
Šest godina sam svaki dan na posao išao biciklom nekih 40 kilometara, tako da sam se na ovo dugo pripremao, dodaje Ćazim.

Njegova upornost i optimizam, te životni moto: “Ako on može, mogu i ja”, upravo su ga i doveli do ostvarenja njegovog sna. Svojim nesvakidašnjim poduhvatom želio je motivisati i druge, te pokazati da mogu ostvariti što god požele. U Lukavcu će ostati kratko, a nakon godišnjeg odmora koji će provesti u Hrvatskoj, u Švedsku će se ipak vratit avionom.

Ne propustite