Klasična ili električna četkica: Sigurno vas zanima koja je bolja za vaše zube

Praktična žena
Klasična ili električna četkica: Sigurno vas zanima koja je bolja za vaše zube
Problem nije toliko u električnoj četkici za zube koliko u nepravilnom korištenju iste.

Za djecu se preporučuje da u ranoj dobi počnu s klasičnom četkicom jer je to jedini način da se usvoji tehnika pranja zuba.

Klasična četkica za zube ili električna četkica za zube – pitanje koje muči mnoge kada je riječ o higijeni zuba i usne duplje.

Naime, nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do zaključka za pacijenti koji redovno koriste električne zubne četkice imaju veću pojavu povlačenja zubnog mesa i stanjenja sloja desni.

Problem nije toliko u električnoj četkici za zube koliko u nepravilnom korištenju iste. Većina koristi električnu četkicu poput klasične, a trebalo bi da je koriste pod uglom od 45 srtepeni, dovoljno dugo (2 minuta) i bez prejakog pritiska. 

Klasičnu četkicu, ipak, koristimo pod blagim uglom, mekanih ili jako mekih vlakana i najmanje 2 minuta (što su vlakna mekša, potrebno je duže četkati zube) te zube peremo polukružnim pokretima od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema zubu ne zaboravljajući očistiti džepove u kojima se mogu nakupljati bakterije.

 

Ne propustite