GORI CRNA GORA, u Italiji se bore s 1000 požara, ugrožen i Rim

Aktuelno
GORI CRNA GORA, u Italiji se bore s 1000 požara, ugrožen i Rim
Osim kod nas, vatrena stihija hara i ostatkom južne Europe.

Osim kod nas, vatrena stihija hara i ostatkom južne Europe.

Crna Gora i Italija vode borbu s ozbiljnim požarima. Crna Gora zatražila je u ponedjeljak međunarodnu pomoć za borbu protiv požara koji je zahvatio poluotok Lušticu, gdje je stanje kritično. Nastavi li vjetar puhati dosadašnjom snagom, vatra će ubrzo doći do kuća. NATO i saveznici najavili su da će pružiti pomoć u gašenju požara i očekuju se danas.

- Situacija na crnogorskom primorju je ozbiljna, zbog čega je i zatražena međunarodna pomoć, ali nema razloga za paniku, rekao je ministar unutarnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, nakon što je posjetio ugroženo područje.

Crna Gora ima tri zrakoplova za gašenje požara, od kojih su samo dva u upotrebi, dok je treći tehnički neispravan. Najteža situacija je na poluotoku Luštici, gdje je evakuirano nekoliko stotina osoba. U gašenju tog požara angažirane su vatrogasne ekipe iz skoro svih crnogorskih gradova.
S vatrom se bori i Italija u kojoj je planulo više od 1000 požara, uključujući tri u okolici Rima. 

- Stanje je vrlo ozbiljno. Rim ne smije ostati prepušten sam sebi pred ovom katastrofom, rekla je rimska gradonačelnica Virginia Raggi koja je posjetila mjesta pogođena požarom.

Vatrogasci kažu da se bore s požarima na 280 mjesta u regiji Lazio, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, na 110 mjesta u Kalabriji te 100 u Apuliji. Kanader je intervenirao u ponedjeljak 31 put, objavila je civilna zaštita.

Gori i na drugim kontinentima. U kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji vatra je prisilila čak 40 tisuća ljudi na prisilno napuštanje vlastitih domova. Zabilježeno je više od 150 požara u području između 150 i 350 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera.

 

 

(24sata.hr)

Ne propustite