VELIKI POŽAR KOD OMIŠA, širi se prema Splitu: Gori i na Hvaru

Objavljeno:17.07.2017 - 09:34
A A A Times Arial

Zbog požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu za sav je promet zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje, doznaje se u ponedjeljak iz splitske policije. Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minute nakon ponoći.
 
U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.

Nema informacija o ozlijeđenim osoba ni materijalnoj šteti, a na požarištu je i ekipa Hitne medicinske pomoći. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.
 
Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Vatrogasci se bore i sa velikim požarom koji je izbio u Cisti Provo u nedjelju ujutro. Oko stotinjak vatrogasaca sa područja Splitsko-dalmatinske županije ulagalo je nadljudske napore kako bi zaustavili vatrenu stihiju. U ndjelju navečer vatra nošena jakom burom proširila se na prostor Katuna u općini Šestanovac i napredovala je prema selima Merčepi, Balići te Smilovići. Izgorjelo je oko osamsto hektara šume i sitnog raslinja. Zbog požara i dalje je zatvorena cesta od Šestanovca prema Cisti Provo. Vatrena fronta u ndjelju navečer protezala se u dužini od oko šest kilometara, a široka je oko dva i pol kilometra.

Podsjetimo, cijelog vikenda vatrogasci se bore sa vatrenim stihijama diljem Jadrana. Gorjelo je od Istre pa sve do Splita. Najviše požara izbilo je Zadarskoj županiji, a najgore je bilo u Brodarici u blizini Šibenika, gdje su ljudi plačući napuštali domove jer je vatra ugrozila naselja.

Veliki požar i kod Perkovića

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

 Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

 Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

 Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!