Majd, dječak koji zbunjuje zatvorske čuvare

Svijet
Majd, dječak koji zbunjuje zatvorske čuvare
Izraelski okupatori ne dozvoljavaju palestinskom zatvoreniku da vidi svoga sina.

Abdul Karim Al-Rimawi (37 godina), palestinski zatvorenik osuđen na četvrt stoljeća u zatvoru, suočava se sa zabranom izraelskog okupatora da vidi svoga sina Majda rođenog prije 18 mjeseci.

Izraelski okupatori uskraćuju pravo djetetu da se upozna i sretne sa svojim ocem koji je u zatvoru, budući da samo njegovo rođenje predstavlja izazov i pobjedu nad njima, ostvarenu uz pribjegavanje različitim metodama snalaženja u namjeri da se ustraje u životu i reprodukciji.

Majd je rođen 31. jula 2013. godine, uz pomoć prokrijumčarene sperme njegovog oca koji se nalazi u zatvoru. Njegova majka je zatim podvrgnuta umjetnoj oplodnji u Centru Razan, nakon što je Izrael godinama odbijao zahtjeve Abdul Karima da mu se omogući davanje sperme supruzi.

Zatvorske vlasti odlučile su ga kazniti i osvetiti mu tako što će mu zabraniti posjete najbližih, odmah nakon što su otkrili da je Majd rođen.

Abdul Karim Al-Rimawi porijeklom je iz sela Beit Rima u blizini Ramallaha. 2001. godine osuđen je na od 25 godina zatvora zbog optužbe da je učestvovao u akcijama snaga otpora tokom Prve intifade.

Lyidia Al-Rimawi, supruga zatvorenika Abdul Karima, pojašnjava za Al Jazeeru kako je u augustu prošle godine otišla u zatvor da posjeti svoga supruga. U namjeri da ga obraduje, povela je i dijete sa sobom.

Mali Majd je tada imao samo dvije sedmice, no zatvorske vlasti nisu joj dopustile da ga uvede.

Prisjećajući se toga dana, kaže: "Bila sam toliko sretna da se to ne može opisati. Željela sam povesti Majda njegovom ocu kako bi se zajedno radovali našoj pobjedi koju smo postigli. Međutim, zatvorska uprava je izašla iz svoje nadležnosti i upitali su me: 'Odakle ti ovo dijete?'"

Zatvorske vlasti su tog dana gledale u Majda kao da je bomba, a ne dijete, rekla je Lydia. Počeli su se derati i zahtjevati da se uradi DNK analiza, što su roditelji odbili učiniti.

Nastavila je „bila sam veoma ponosna na postojanje djeteta Majda koji ih je sve zaprepastio i potvrdio da ništa nije nemoguće. Uz jaku volju mi možemo činiti čuda, uprkos svim pojačanim mjerama, uspjeli smo ih pobijediti.“

Nakon što su zatvorske vlasti otišle u krajnost i zabranile susret oca i sina, čak i iz rešetaka, Abeer Baker, pravnica zadužena za pitanja zatvorenika, započela je pregovore sa Izraelskom zatvorskom službom.

Izraelska zatvorska služba revidirala je odluku donesenu u mjesecu martu na osnovu koje se odbija priznati da je Majd sin Abdel Karima Al-Rimawija, ali i pored toga su ustrajali u tome da ih kazne tako što će onemogućiti njihov susret.

Pravnica Abeer Baker se pita: "Predstavlja li dijete Majd prijetnju za zatvorsku sigurnost i Izrael? Njegovom ocu dozvoljene su posjete djeda, dok mu je zabranjen susret sa djetetom", te je zaprijetila da će se obratiti Visokom sudu pravde.

Nakon prijetnji o odlasku pred Visoki sud, zatvorske vlasti povukle su odluku, te su obavijestili pravnicu da je djetetu dozvoljeno da posjeti oca, ali je i dalje ostalo neriješeno pitanje posjete njegove supruge.

Pravnica Abeer Baker pojašnjava za Al Jazeeru kako je ova odluka Izraelske zatvorske službe skandalozna i predstavlja osvetu zatvoreniku i njegovoj porodici.

Naglasila je kako je krijumčarenje sperme samo reakcija na proizvoljne postupke okupatora, koji ima za cilj uskratiti zatvorenicima pravo na očinstvo, pa čak i uz pomoć umjetne oplodnje. Otkrila je kako do sada ima čak 17 slučajeva krijumčarenja sperme.

Ukazala je i na to da je Izraelska vlada priznala Yigalu Amiru, ubici izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, pravo na očinstvo, dok drugim zarobljenicima to uskraćuje, što jasno ukazuje na rasističku politiku i potvrđuje da se ovdje uopće ne radi o pitanju sigurnosti.

Abeer Baker je napomenula i kako je zatvorenik Al-Rimawi oduvjek sanjao o tome da dobije dijete, a kada ga je njegov sin rođen, željno je iščekivao da ga vidi i zagrli. Stalno je postavljao pitanja o boji njegove kose, težini i liči li na njega.

S druge strane, Lydia Al-Rimawi, njegova supruga, tvrdi kako je dječak Majd oličenje pobjede zatvorenika nad onima koji su ga uhapsili, bez obzira na zatvorske okove, napominjući kako se uprava zatvora upravo iz tog razloga želi i osvetiti.

Za trenutak kada je rodila svoje dijete kaže: "To se ne može opisati riječima. Sreća nas je preplavila, kao da je Abdel Karim izašao iz zatvora."

Dodala je "Nisam mogla ni zamisliti da ću jednog dana roditi dijete, ali moj san se ostvario, hvala Bogu. Majdovo prisustvo među nama znači pobjedu i podršku zatvoreniku, njegovoj porodici i on je oslonac za sestru. Svaki put kada se prisjetim trenutka kada sam u ruke uzela Majda nakon što se rodio, zaplačem. U tim momentima imala sam osjećaj kao da letim na bijelom oblaku i rukama dodirujem zvijezde."

Kaže kako sa nestrpljenjem očekuje predstojeći susret između oca i sina u zatvoru, bez obzira na to što je njoj još uvijek zabranjena posjeta, dodavši "nadam se da Izraelska zatvorska služba neće slagati ili povući odluku o odobrenju."

Ne propustite