Erdogan se hiljadama građana obratio pred zgradom parlamenta

Svijet
Erdogan se hiljadama građana obratio pred zgradom parlamenta
Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan istaknuo je sinoć u obraćanju hiljadama građana ispred nacionalnog/državnog parlamenta, da su organizatori državnog udara prije godinu dana napali instituciju koja predstavlja demokratiju i slobodu Turske, i koja je garant njene nezavisnosti.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan istaknuo je sinoć u obraćanju hiljadama građana ispred nacionalnog/državnog  parlamenta,  da su  organizatori državnog udara prije godinu dana  napali instituciju koja predstavlja demokratiju i slobodu  Turske, i koja je garant njene nezavisnosti.

Erdoganovo obraćanje naciji bilo je u okviru komemorativnih događaja  povodom obilježavanja prve godišnjice od pokušaja državnog udara,  koji se dogodio 15. jula 2016.godine za koji okrivljuju pristalice organizacije FETO predvođene Fetullahom Gulenom.

Turski predsjednik je počeo obraćanje pred parlamentom, u istom trenutku kada  je ta zgrada napadnuta prošle godine, oko 03.00 sata poslije ponoći nakon učenja Kur'ana i  minute šutnje  za stradale u prošlogodišnjim događajima, čiji su članovi porodica bili istaknuti držeći njihove fotografije.

Erdogan je naglasio  da je Turska kroz historiju prošla kroz mnogo izazova,  ali da niko do tada nije napadao nacionalni parlament, javlja reporterka Fene iz Ankare.

U noći 15. jula  turski narod  je izašao na ulice, kako bi se suprotstavio pučistima, a članovi parlamenta  su ušli u zgradu te institucije i održali sjednicu, navodi Erdogan.

- Izdajnici su mislili da će  da sruše vladu i našu civilizaciju, a prva meta im je bio parlament. Mislili su da će naš narod da se krije u kućama i da će članovi parlamenta da ga napuste i da će pobjeći, ali oni to nisu učinili, naši ljudi su branili ovu zemlju, kazao je.

Dodao je i da ako parlament usvoji zahtjev o uvođenju smrtne kazne, da će je odobriti,  potcrtavši da je tokom pokušaja državnog udara živote izgubilo 250 ljudi, a ranjeno ih je 2.193.

Navodeći da je pokušaj državnog udara najveći u historiji te države, ocijenio je da se turski narod nije ponio kako obična zajednica, nego kao nacija, koja je pokazala cijelom svijetu svoju veličinu.

Turski narod  se golih ruku suprostavio i borio protiv terorističke organizacije i vojske, ističe on, konstatujući da se narod borio za zastavu i ljubav koju su imali u srcu,  te da takvog primjera u svijetu nema.

Erdogan je, također naglasio da je 15.juli pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji Turske.

Pučistima (učesnicima državnog udara) je poručio da neće uspjeti u podjeli i uništavanju te države i da neće uspjeti  ugroziti  slobodu turskog naroda, te i spuštanje njene zastave.

Tokom protekle sedmice u Turskoj  je nizom aktivnosti obilježena prva godišnjica od tog događaja, pod nazivom Dan nacionalnog jedinstva i demokratije, a tokom prošlogodišnjih nemilih događaja stradalo je 250,  a ranjeno oko 2.220 osoba.

Ne propustite