Stećci tek na ljeto 2015. godine na UNESCO-ovoj listi?

Bosna i Hercegovina
Stećci tek na ljeto 2015. godine na UNESCO-ovoj listi?
Komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om razmatrala je informaciju o progresu realizacije projekta nominacije stećaka na Listu svjetske baštine.

"On se nalazi u finalnoj fazi, ostao je još jedan sastanak koji će se održati u Beogradu između 15. i 20. novembra, poslije toga ostaje da se preda vrlo obiman materijal nominacije. Svaki aplikacioni set nominacije u sebi sadrži čak šest pojedinačnih svezaka", sa ponosom ističe Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, podsjećajući na doprinos kolega Mirele Mulalić Handan i Mirzaha Foče te svih ostalih kolega iz drugih država.

"Samo u slučaju širih kataklizmičnih promjena ovaj projekat može biti zaustavljen. Mislim da mogu najaviti da će aplikacija biti predata u planiranom roku – do 31. januara 2015. godine, a vjerujem da se to može uraditi i znatno ranije", istakao je Lovrenović.

Imajući u vidu da je kompletan materijal završen i da treba precizirati tehničke detalje, nakon sastanka u Beogradu slijedi proces formatiranja stotina stranica u aplikacije. 

"Nakon predaje kredibilne aplikacije slijedi proces evaluacije svih 30 lokaliteta od kojih su 22 na teritoriji BiH, a osam na teritorijama Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U BiH će doći stručnjaci iz UNESCO-a, a ja vjerujem da će to biti na ljeto 2015. godine. U optimalnim okolnostima mogli bismo očekivati da u ljeto 2016. godine odluka UNESCO-a napokon bude saopćena", zaključio je Lovrenović.

Ne propustite