PRESUDA DONESENA: Policijski komesar HNK-a je imenovan na nezakonit način

Bosna i Hercegovina
PRESUDA DONESENA: Policijski komesar HNK-a je imenovan na nezakonit način
Nadležni su dužni u zakonom predviđenom roku razriješiti Iliju Lasića i provesti proceduru imenovanja novog komesara

Kantonalni sud u Mostaru uvažio je žalbu tužitelja Amira Begića, preinačio prvostepenu presudu i uvažio tužbeni zahtjev tužitelja, utvrdivši da je izbor policijskog komesara HNK-a Ilije Lasića izvršen na nezakonit način.

Zadovoljstvo odlukom Kantonalnog suda ne kriju u Klubu Bošnjaka Skupštine HNK-a, koji je sve vrijeme bio uz tužitelja Begića. Predsjednik Kluba Ajman Šoše napominje da odluka u pisanom obliku još nije došla, ali da je odluka pozitivna prema saznanjima do kojih je došao kod Begićevog advokata.

- Konačno su potvrđene naše tvrdnje da je Lasićevo imenovanje bilo nezakonito. Na ovaj način stvaraju se preduslovi da se stanje u MUP-u HNK-a dovede u zakonski okvir. Putem medija nam se nakon prve presude imputiralo da smo sve pokrenuli zbog nacionalnosti, a sad je jasno da to nije bilo u pitanju, već zakonska procedura, rekao je Šoše, prenosi Oslobođenje.

Klub Bošnjaka prethodno je od Lasića tražio da sam odstupi s dužnosti, a od članova Nezavisnog odbora za imenovanje da podnesu ostavke. Njima je kasnije istekao mandat, a novi odbor nije imenovan.

Ne propustite