OJAČAJTE MIŠIĆ SRCA: Što više plivajte i bićete zdraviji!

Zdrav život
OJAČAJTE MIŠIĆ SRCA: Što više plivajte i bićete zdraviji!
Na ovaj način ojačaćete ruke, noge i ramena, podići mišiće zadnjice, a bićete i u boljoj formi. Mnogi stručnjaci kažu da je plivanje najzdraviji sport.

More ili bazen, svejedno je: Na ovaj način ojačaćete ruke, noge i ramena, podići mišiće zadnjice, a bićete i u boljoj formi. Mnogi stručnjaci kažu da je plivanje najzdraviji sport.

Aktivira se svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kičmu. Mišići jačaju, a tijelo postaje izdržljivo (voda je 724 puta gušća od vazduha, pa plivanjem cijelo tijelo konstantno pruža otpor). Plivanje pomaže i u gubitku kilograma i održavanju vitke linije, ali ima i brojne zdravstvene prednosti.

Zdravlje srca

Plivanjem jačate mišić srca. Posljedica toga je bolji protok krvi i mnogo bolja cirkulacija. Takođe, plivanje utiče i na snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća, pošto u njih ulazi više kiseonika jer je dubina svakog udaha i izdaha veća, a srce na taj način doslovno jača. Plivanje je i jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

Gubitak kilograma

Plivanje u moru ili bazenu pomaže da se istope masne naslage, a istraživanja pokazuju da se plivanjem od sat vremena topi i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

Opuštanje

Plivanjem se smanjuje stres. Ova fizička aktivnost izuzetno pomaže u otklanjanju nervoze i dokazano opušta tijelo..

 
Odlično i za trudnice

Stručnjaci trudnicama preporučuju lagane vježbe kako bi se osjećale bolje i kako bi im porođaj bio lakši. Plivanje je možda i najbolji izbor fizičke vježbe za njih jer ne pravi pritisak na tijelo, a istovremeno poboljšava protok krvi u matericu.
 


Dobar trening

Plivanje aktivira i oblikuje baš sve mišiće tela, a zbog toga što ne šteti kostima preporučuje se obolelima od artritisa i onima koji imaju hroničnih problema sa mišićima i kostima.

Poboljšava koordinaciju pokreta

Preporučuje se da, dok plivate, menjate tehnike plivanja (kraul tehnika je naročito dobra). Kada naučite da kontrolišete smer, i koordinacija pokreta će vam se poboljšati.

Jača izdržljivost

Kada tek počnete da plivate, osećaćete se zadihano i umorno. Naravno, treba vremena da se telo privikne na trening, ali kada steknete kondiciju, nećete se osećati zadihano i umorno i bićete mnogo izdržljiviji... čak i u seksu.

 
Smanjuje rizik od nastanka bolesti

Plivanje smanjuje rizik oboljenja srca i krvnih sudova, a istraživanje je pokazalo da smanjuje i rizik od dijabetesa. Ovaj način vežbe takođe kontroliše šećer u krvi.

Ne propustite