EVO ZAŠTO BISMO IH TREBALI JESTI SVAKOG DANA: 7 zdravstvenih dobrobiti datulja

Zdrav život
EVO ZAŠTO BISMO IH TREBALI JESTI SVAKOG DANA: 7 zdravstvenih dobrobiti datulja
Datulja je plod palme Phoenix dactylifera.

1.    Čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava

Datulje sadrže nutrijente od kojih vaše srce može imati brojne koristi.

Određeni vitamini sadržani u datuljama, uključujući vitamin A, vitamin C i neke vitamine B skupine, od ključne su važnosti za zdravlje srca.

Folna kiselina primjerice pomaže držati pod kontrolom homocistein - aminokiselinu čije su visoke razine povezane s bolestima srca.

Datulje su bogate i antioksidansima kao što su karotenoidi lutein i zeaksantin koji također pomažu u prevenciji srčanih bolesti.

Ovo voće svakako bi se trebalo naći na meniju osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka.

One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijem, kalcijem i magnezijem, mineralima koji doprinose snižavanju krvnog tlaka.

Jedna datulja sadrži 167 mg kalija, 15 mg kalcija i 13 mg magnezija.
 

2.    Snižavaju holesterol

Povišen kolesterol je zdravstveni problem s kojim se svakoga dana suočava sve veći broj ljudi.

Posljedice ove pošasti modernog doba nisu nimalo bezazlene, a ponajviše se odnose na povećan rizik za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava.

Istraživanja su pokazala da datulje imaju sposobnost smanjiti razinu neželjenog LDL kolesterola u tijelu.

Zbog toga se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama s povišenim vrijednostima kolesterola.

Ne propustite