EVO ZAŠTO BISMO IH TREBALI JESTI SVAKOG DANA: 7 zdravstvenih dobrobiti datulja
1. Čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava
Datulje sadrže nutrijente od kojih vaše srce može imati brojne koristi.
Određeni vitamini sadržani u datuljama, uključujući vitamin A, vitamin C i neke vitamine B skupine, od ključne su važnosti za zdravlje srca.
Folna kiselina primjerice pomaže držati pod kontrolom homocistein - aminokiselinu čije su visoke razine povezane s bolestima srca.
Datulje su bogate i antioksidansima kao što su karotenoidi lutein i zeaksantin koji također pomažu u prevenciji srčanih bolesti.
Ovo voće svakako bi se trebalo naći na meniju osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka.
One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijem, kalcijem i magnezijem, mineralima koji doprinose snižavanju krvnog tlaka.
Jedna datulja sadrži 167 mg kalija, 15 mg kalcija i 13 mg magnezija.
2. Snižavaju holesterol
Povišen kolesterol je zdravstveni problem s kojim se svakoga dana suočava sve veći broj ljudi.
Posljedice ove pošasti modernog doba nisu nimalo bezazlene, a ponajviše se odnose na povećan rizik za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava.
Istraživanja su pokazala da datulje imaju sposobnost smanjiti razinu neželjenog LDL kolesterola u tijelu.
Zbog toga se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama s povišenim vrijednostima kolesterola.