Prirodne 'ubice' neprijatnog zadaha luka!
Ova ukusna i zdrava namirnica ima i dobro poznatu neugodnu nuspojavu – loš zadah. I tome problemu možete stati na kraj, a u tome će vam pomoći idućih osam prirodnih 'ubica' neugodnog zadaha.
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprječava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Špinat, crni čaj, jabuke i gljive također pršte polifenolima pa se nakon konzumiranja luka preporuča grickanje ili ispijanje jedne od tih namirnica.
2. Hljeb
Jedite krišku hljeba uz jelo koje u sebi sadrži luk i spriječit ćete loš zadah. Poznato je da općenito nedostatak ugljikohidrata u prehrani može pridonijeti neugodnom zadahu.
3. Svježe bilje
Hlorofil iz svježeg bilja upija mirise, stoga ga žvaćite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor bit će peršun, menta, kopar, bosiljak, ružmarin, timijan, zmijina trava i korijander. Ako vaše jelo već sadrži svježi peršun ili drugo svježe bilje žvaćite ga za trenutno svježiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžit ćete njegovo djelovanje u borbi protiv lošeg zadaha.
4. Jabukovo sirće
Šoljici vode dodajte pola kašičice jabukovog sirćeta i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osjećaj svježine već ćete se i riješiti okusa luka koji je možda ostao na jeziku.
5. Soda bikarbona
Mješavina soda bikarbone i vode jedan od najpoznatijih 'lijekova' za neugodan zadah. Soda bikarbona je također odlična za ribanje jezika na kojem se skupljaju toksične kiseline krive za loš zadah.
6. Mlijeko
Popijete li mlijeko prije ili tokom jela vaš dah će ostati ugodan i svjež. Masnoća u mlijeku neutralizira sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mlijeka djeluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mlijeko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.
7. Sjemenke i zrna kafe
Žvakanje cjelovitih sjemenki klinčića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha. Isti učinak ima i zrno kafe, ali pazite na zube kada žvačete to tvrdo zrnje.
8. Senf
Možete li jesti sami senf loš zadah možete ukloniti i pomoću tog začina i to na dva načina. Prvi je da kašičicu senfa stavite u usta, miješajte ga jednu minutu u ustima te ispljunite. Zatim zagrabite još pola kašičice senfa i progutajte ga što će ubiti miris luka duboko u želucu.
Drugi način je da pomiješate dvije kašičice ulja od senfa s kuhinjskom soli i tu mješavinu miješate u ustima 30 minuta. Ispljunite slinu koja vam se skupi.
(Zadovoljna.hr)