PUTER ILI MARGARIN – Što je zapravo zdravije?

Zanimljivosti
PUTER ILI MARGARIN – Što je zapravo zdravije?
Vrsta masti od kojih se ova dva proizvoda prave veoma je važna i od nje zavisi njihov utjecaj na zdravlje.

Vrsta masti od kojih se ova dva proizvoda prave veoma je važna i od nje zavisi njihov utjecaj na zdravlje.

U pitanju je debata koja nikako da se završi. Jedne godine margarin je štetan, a druge puter. Ipak, postoje određene zdravstvene stvari oko kojih se ljekari slažu kada se ova dva proizvoda porede – a najvažnija su masti koje sadrže puter i margarin.

Ovo su najveće razlike između margarina i putera koje mogu da utiču na naše zdravlje:

Margarin se pravi od biljnih ulja, i zato sadrži nezasićene “zdrave” masti. Ove masti pomažu smanjenju nivoa LDL holesterola, takozvanog “lošeg”holesterola.

S druge strane, puter se pravi od životinjskih masti i sadrži više zasićenih masnoća.

Međutim, nisu svi margarini stvoreni jednaki – pojedini sadrže trans masti. Generalno, što je margarin čvršći – sadrži više trans masti.

Trans masti, kao i zasićene masti, povećavaju nivo holesterola u krvi i rizik od srčanih bolesti.Pritom, trans masti smanjuju nivoe HDL holesterola u organizmu (dobar holesterol).

Najbolje je da na pakovanju provjerite i izaberete margarin koji nema trans masti i sadrži najmanje količine zasićenih masti, savjetuju stručnjaci .

Kada su kalorije u pitanju, margarin i puter sadrže iste količine, ali ako izaberete light margarin, broj kalorija može biti znatno manji.

Ne propustite