INTERVJU/FADIL NOVALIĆ ZA NOVI.BA: Nemam nikakvih ambicija da postanem član Predsjedništva BiH

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/FADIL NOVALIĆ ZA NOVI.BA: Nemam nikakvih ambicija da postanem član Predsjedništva BiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za Novi.ba govorio je o protestima boraca ispred zgrade Vlade FBiH, o odlasku mladih iz BiH, ali i mogućem kandidovanju za člana Predsjedništva BiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za Novi.ba govorio je o protestima boraca ispred zgrade Vlade FBiH, o odlasku mladih iz BiH, ali i mogućem kandidovanju za člana Predsjedništva BiH.

NOVI.BA: Posljednjih nekoliko dana borci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, koji su konkretno njihovi zahtjevi, te da li se i šta planira uraditi za poboljšanje njihovog položaja? 

FADIL NOVALIĆ: Mogu slobodno reći da mi već odavno realizujemo veći dio zahtjeva boraca, što je uostalom i zaključila Vlada na posebnoj sjednici posvećenom ovom problemu. U parlamentarnu proceduru su već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. U javnoj raspravi nalazi se Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja. 

Ono što je problematično su financijski zahtjevi. Vlada je postigla Sporazum sa predstavnicima boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije BiH namjenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija. On jasno govori da u budžetu imamo određena sredstva za potrebe boraca i tih sredstava neće biti više. Zahtjev za boračkim dodatkom je jednostavno nerealan. Prema našim kalkulacijama, da dodatak bude uveden budžet Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koji sad iznosi 570 miliona KM trebao bi biti uvećan sa preko 770 miliona dodatnog novca. U tom slučaju za potrebe boraca trošili bismo čak dvije trećine cijelog budžeta Federacije! 

Neodgovornim ponašanjem u ovom slučaju ugrozili bismo egzistenciju penzionera i drugih socijalnih kategorija koje ovise o našim odlukama. Tu ne smije i neće biti kalkulisanja.

 

NOVI.BA: Kakav je trenutno položaj mladih, s obzirom na aktuelni trend odlaska iz BiH tražeći bolje uvjete za život? Da li Vlada smatra da je opravdan njihov odlazak, te šta radi Vlada kako bi ih zadržala i poboljšala njihov život i pokazala im da i ovdje mogu napredovati?

FADIL NOVALIĆ: Čitav ekonomski program rada Vlade, odnosno Reformska agenda ima jedan cilj: stvaranje boljih uslova života za sve građane, uključujući mlade. 
Pretpostavljam da se vaše pitanje odnosi prije svega na zapošljavanje kao onaj ključni motiv odluke ostati ili otići. Mislim da se na tom polju možemo pohvaliti vidljivim uspjesima. Možemo se pohvaliti preko 30 hiljada novozaposlenih. Otvoreno je 8.500 novih obrta. Povećan je njihov ukupni prihod. Dakle, naše mjere donose rezultate.

Ima naravno mladih koji u inostranstvu nalaze bolje poslove, koji žele da se školuju i to je nešto uobičajeno u svim evropskim državama, uključujući one sa puno višim standartom. Ova je jedna sasvim normalna pojava s kojom se ne treba boriti ali svakako trebamo raditi na tome da se ti mladi nakon školovanja i sticanja iskustva žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu i svoje znanje iskoristiti za njen napredak.

 

NOVI.BA: Da li do kraja godine ima nekih projekata koji se tiču općenito zapošljavanja građana, posebno mladih ljudi?

FADIL NOVALIĆ: Vlada Federacije je do sada realizovala više projekata vezanih za zapošljavanje, prije svega prvo zapošljavanje i samozapošljavanje mladih. S obzirom da se ovaj projekt pokazao veoma uspješnim, u narednoj godini planiramo izdvojiti preko 50 miliona KM za upošljavanje mladih i teško upošlivih kategorija.

Pitali ste me za borce. Mislim da su upravo projekti zapošljavanja najbolje riješenja njihovih problema. Mi ne želimo od nikoga praviti socijalnu kategoriju već želimo pomoći borcima da žive od svog rada. Borci mogu u tom pogledu računati na našu pomoć i lično ću se zalagati da do kraja mog mandata pokrenemo što više projekata prilagođenih upravo njima.

 

NOVI.BA: Kakvu ste situaciju zatekli kada ste došli na mjesto premijera Vlade FBiH, te šta se od tog perioda do danas promijenilo, i šta se još treba promijeniti kako bi se poboljšao kvalitet života u zemlji? 

FADIL NOVALIĆ: Nažalost, kad sam preuzeo mjesto premijera shvatio sam da je glavni problem Federacije nedostatak sistemskih riješenja. 20 godina poslije rata ništa se nije radilo do kraja. Sve mjere su preduzimane kad je već građanim voda došla do grla a političari, izgleda, bili su fokusirani na preživljavanju od izbora do izbora. Zamislite na primjer da nijednom poslije rata nije do kraja uređeno pitanje koncesija. Skoro 10 godina Federacija nema Zakona o šumama. Da ne govorim o penzijskom fondu koji je kad sam ja preuzeo dužnost bio pred kolapsom.

Potreban je bio detaljni plan i srednje- i dugoročna strategija i mi danas takvu strategiju imamo i realizujemo je. Radi se o Reformskoj agendi. Od 97 aktivnosti i mjera do sada su izvršene 41 aktivnosti, 33 aktivnosti su u toku ili su djelimično izvršene, a realizovat ćemo njih još 23. Ova Vlada je svjesna da samo kroz sistemska riješenja možemo napraviti konkretne i osjetljive po građane promjene u Federaciji.

 

NOVI.BA: Da Vam se ponudi prilika da postanete član predsjedništva BiH, da li biste je prihvatili? 

FADIL NOVALIĆ: Namam nikakvih ambicija vezanih za tu vrstu pozicija. Ja sam ipak privrednik, ono u šta se najbolje razumijem je ekonomija i zato sam se prihvatio posla federalnog premijera. Ne patim od pozicija. Mislim da svako treba raditi to što zna najbolje. Ono u čemu uživam je rad i privreda i tome sam u potpunosti posvećen.

 

NOVI.BA: Da niste premijer, kojim poslom biste se bavili?

FADIL NOVALIĆ: Samo da vas podsjetim da prije tri godine ja nisam bio premijer i neću biti premijer ni nakon izbora 2018. Imam posao u kojem sam poprilično uspješan i cjenjen i upravo bih se njime bavio da mi kojim slučajem Stranka demokratske akcije nije ponudila premijersku fotelju.

Ne propustite