OVA KOLIČINA JE SASVIM DOVOLJNA - Dnevno smijete pojesti ovoliko jaja!

Zanimljivosti
OVA KOLIČINA JE SASVIM DOVOLJNA - Dnevno smijete pojesti ovoliko jaja!
Neki tvrde da skraćuju život zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo nutrijenata u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite

Stručnjaci se već godinama spore koliko je jaja bezbedno konzumirati u toku jedne sedmice.

Naše tijelo proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za pravilno funkcioniranje tijela, a jaja sadrže njih devet. Ako se u tijelu ne nalazi tih devet esencijalnih masnih kiselina, može doći do hroničnog umora, loše kože i kose, gubitka mišićne mase, a može vam oslabiti i imunološki sustav


Neki tvrde da skraćuju život zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo nutrijenata u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite. 

"Prosječna osoba može bez problema da unosi dva jaja dnevno", kaže nutricionistkinja Keri Gans. 

Štaviše, istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele tri jajeta dnevno dok su bile na restriktivnoj dijeti uspele da postignu značajne rezultate u gubljenju kilograma. 

Žumance sadrži 90 posto kalcijuma, željeza, fosfora, cinka, tijamina, vitamina B6 i B12, folata i panototenske kiseline iz jajeta. Takođe, tu su i vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D i E. Takođe, za većinu ljudi, jaja ne predstavljaju rizik od rasta holestorola u krvi i srčanih bolesti, jer imaju nizak nivo zasićenih masti. 

Još jedna prednost jajeta je u visokom sadržaju proteina i to kompletnih, koji pružaju sve aminokiseline potrebne za opstanak. 

Ipak, osobe koje imaju dijabetes, visok holesterol ili srčano oboljenje, trebalo bi da ograniče unos jaja, jer moraju voditi računa da unos holesterola u toku dana ne pređe 200 mg (žumance sadrži 100 mg). 

Jaja je najbolje uklapati sa povrćem i voćem i štedljivo koristiti ulje tokm pripreme, kako bi sve koristi od te namirnice nadjačale potencijalne rizike.

Ne propustite