Ako primijetite ovo na usnama - ODMAH KOD LJEKARA!

Zdrav život
Ako primijetite ovo na usnama - ODMAH KOD LJEKARA!
Zdrave usne su ružičaste, mekane i glatke. Kada se njihov izgled promijeni, to je često znak da imate neki zdravstveni problem

IZGLED USANA može nagovjestiti različite zdravstvene probleme, neki mogu čak dovesti i do potrebe za ljekarskom intervencijom. U nastavku pročitajte na šta morate obratiti pažnju

Usne

Zdrave usne su ružičaste, mekane i glatke. Kada se njihov izgled promijeni, to je često znak da imate neki zdravstveni problem.

Suhe i ispucale usne

Ako su vam usne ispucale to obično znači da ste bili izloženi vjetru, suncu ili suhom zraku i da prečesto oblizujete usne. Međutim, većinom se ipak radi o dehidraciji. Izrazito suhe i smežurane usne prvi su znak da vašem tijelu fali tečnost, a problem ćete najlakše riješiti tako što ćete redovno piti vodu.

Ispucali i upaljeni ćoškovi usana

Ćoškovi usana takođe mogu da popucaju. Ukoliko tu pojavu prati i upala koja ne nestaje nakon dva-tri dana, vjerovatno je u pitanju gljivična infekcija. Posjetite ljekara koji će vam propisati sredstvo za tretiranje gljivične infekcije. Izbjegavajte bilo kakvu iritaciju ili oblizivanje tog područja usana.

Plave usne

Usne plave boje najčešće upućuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrenje kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kiseonika u krvi i tkivu.

Blijede usne

Bljedilo je jedan od prvih znakova anemije. Ako su vaše usne bile normalne ružičaste boje i primijećujete da s vremenom postaju sve bljeđe, vrijeme je da posjetite ljekara i obavite analize krvi jer vam vjerovatno fali željezo.

Natečene usne

Ako ste doživeli neki udarac u području usana ili ste naprimjer bili na težem stomatološkom pregledu, usne mogu da budu otečene kao rezultat. Međutim, ako nije bilo udarca ili slične fizičke traume, a vaše usne su otečene, najverovatnije imate alergijsku reakciju. Bilo šta s čime ste došli u kontakt ili što ste konzumirali može da uzrokuje alergijsku reakciju stoga je potrebno da provjerite uzrok te pojave. Ako osim usana osjećate i da vam je jezik otečen i da vas grebe grlo, odmah potražite pomoć ljekara.

(Novi.na/zadovoljna.hr)

Ne propustite