ANALIZA ANKETE: Dok ne priznaju genocid, nemaju šta tražiti u Srebrenici

Bosna i Hercegovina
ANALIZA ANKETE: Dok ne priznaju genocid, nemaju šta tražiti u Srebrenici
NOVI.BA ANKETA

U Memorijalnom centru Srebrenica  - Potočari jučer je obilježena 22. godišnjica nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identificarnih žrtava jula 1995. godine. 

Komemoraciji iz Vlade Srbije prisustvovali su predstavnici opozicionih LSV Nenad Čanak i LDP Čedomir Jovanović. 

No, Srbija na komemoraciju nije poslala zvaničnog predstavnika, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak večer izjavio je kako nisu dobili poziv da prisustvuju komemoraciji.

Portal Novi.ba je u skladu sa tim dešavanjima objavio je anketu, gdje smo pitali javnost da li smatraju da je sramotno da Srbija nema zvaničnog predstavnika na komemoraciji u Srebrenici. 

anketa

U anketi u kojoj se moglo glasati u protekla 24 sata, učestvovalo je ukupno 762 ispitanika. 

Mišljenja su bila podijeljena, a najviše ih bilo onih, čak 50,39% koji smatraju da dok ne priznaju genocid, predstavnici Vlade Srbije nemaju šta tražiti u Srebrenici. 

Zatim, njih 21,92 posto smatra da nisu došli zbog toga što se boje da se ne ponovi incident iz 2015. godine,kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić  pogođen kamenom u lice, 21% ispitanika smatra da je ovo doista sramotan potez Vlade, dok 6.69% ispitanika označilo je opciju "Nemam mišljenje" u našoj anketi.

 

Ne propustite