Pilot greškom krenuo slijetati na pistu na kojoj su bila četiri aviona puna putnika - ZA DLAKU IZBJEGNUTA NAJGORA NESREĆA U HISTORIJI ZRAKOPLOVSTVA!

Svijet
Pilot greškom krenuo slijetati na pistu na kojoj su bila četiri aviona puna putnika - ZA DLAKU IZBJEGNUTA NAJGORA NESREĆA U HISTORIJI ZRAKOPLOVSTVA!
Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička aviona, puna putnika i goriva, onda možete zamisliti koliko bi strašno to bilo, rekao je Aimer.

Let Air Canade iz Toronta za San Francisco za dlaku je izbjegao potencijalno najgoru nesreću u historiji zrakoplovstva, nakon što je skoro sletio na prilaznu pistu na kojoj su četiri zrakoplova čekala dozvolu za polijetanje.U jednom trenutku, kontrolor leta je shvatio što se događa i hitno naredio pilotu da prekine slijetanje. U sljedećem prilazu Airbus A320 sletio je bez problema.

U medijima se pojavila i navodna snimka radio-komunikacije između pilota, kontrole leta i jednog od pilota parkiranih zrakoplova, koja zorno prikazuje koliko je malo nedostajalo za katastrofu.

- Vidim neka svjetla na pisti, rekao je pilot Airbusa.

- Nema drugih aviona na pisti, odgovorio je kontrolor leta.

Tu se ubacio neidentificirani glas koji je rekao: 'Kamo ide ovaj lik? Slijeće na prilaznu pistu!'

Kontrolor leta naredio je pilotu da smjesta započne uspon i pokuša novi prilaz aerodromu, nakon čega se čuo pilot aviona koji je čekao na pisti.

- Air Canada je upravo preletio ravno iznad nas! - kazao je.

Bivši pilot United Airlinesa i direktor tvrtke Aero Consulting Experts, Ross Aimer, za BBC je objasnio koliko je ozbiljna bila situacija, prenosi Jutarnji.

- Ako je ovo istina, ono što se dogodilo je skoro bilo najgora avionska nesreća u historijii, kazao je.

- Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička aviona, puna putnika i goriva, onda možete zamisliti koliko bi strašno to bilo, rekao je Aimer.

Ne propustite