ANALIZA ANKETE: Političarima se treba ukinuti pravo prvenstva prolaza u saobraćaju

Bosna i Hercegovina
ANALIZA ANKETE: Političarima se treba ukinuti pravo prvenstva prolaza u saobraćaju
U našoj zemlji, često se vode rasprave oko toga ko i kada ima pravo da koristi rotaciona svjetla, posebno kada se radi o političarima.

U našoj zemlji, često se vode rasprave oko toga ko i kada ima pravo da koristi rotaciona svjetla, posebno kada se radi o političarima. U kojim okolnostima oni imaju to pravo i da li to pravo trebaju imati ili im se ono treba oduzeti vječita je dilema građana. Ali dok građani razmišljaju kome i kada se daje prednost, oni to svekodnevno koriste. 
Prema posljednjim podacima,  koji dolaze iz 2014. godine policijsku pratnju u BiH ima 31 zvaničnik. 

Političari nižih nivoa vlasti nemaju policijsku zaštitu, a da bi imali prvenstvo prolaza na cestama neki od njih su se dosjetili da u službene automobile ugrade "blinkere" ili "treptače", tj . rotaciona svjetla ispod prednje maske automobila. 
Nerijetko smo svjedoci bahate i nesavjesne vožnje vozača ovakve vrste vozila.

U vezi s tim, pitali smo građane šta oni misle, da li ste za to da se političarima ukine pravo prvenstva prolaza? 

screen-shot-2017-07-11-at-9-59-53-am

U anketi je učestvovalo 595 građana, od kojih je većina od 92% , tj. 553 građana odgovorilo da im se to pravo treba ukinuti jer se bahate. 4,03% je odgovorilo da na ovaj način ugrožavaju saobraćaj, 2,86% građana je odgovorilo da im se ovo pravo ne treba ukinuti jer negdje žure, a najmanji broj od 0,17% je odgovorilo kako  nema mišljenje i poštuje zakon. 

Ne propustite