ORGINALNE PRIČE - DETALJI

Iza Diznijevih uljepšanih priča - Grimove bajke kriju nešto potpuno drugo i puno OKRUTNIJE!

Objavljeno:10.07.2017 - 21:59
A A A Times Arial

Dizni nam već decenijama kroz svoje crtane filmove pruža prilično jedinstven doživljaj bajki. No, neke bajke i priče, u svom originalu, prilično su različite od Diznijevih uljepšanih, slatkih i romantičnih verzija. Ako ste mislili da je priča o Uspavanoj lepotici bajka za djecu, ili da je Pokahontas bila usred velike ljubavne priče s Džonom Smitom, razmislite još jednom. Da je Dizni pratio stvarnu priču, Aurora bi zapravo bila žrtva silovanja, a Pokanotas se nikada ne bi spetljala s Englezom. Evo malog pregleda kako zapravo izgledaju stvarne priče iza 12 kultnih Dizbnijevih klasika.
 
1. Pepeljuga
 
Diznijeva verzija: Pepeljuga je princeza prema kojoj se njena maćeha ponaša užasno. Kasnije u priči, ona odluči da ode na bal kako bi se srela s princem. Pomoću magije dobre vile odlazi na bal u prekrasnoj haljini i kočiji, no, nakon ponoći, magija nestaje. Ona juri iz dvorca dok je princ lovi te ostaje bez jedne cipelice. Princ je uzima s poda i kreće u potragu za misterioznom ljepoticom. Kad je napokon pronađe i vrati joj cipelu par živi sretno do kraja života.
 
Originalna priča: Kada je princ stigao u kuću Pepeljuge, njena maćeha je naredila svojim kćerima da odsjeku svoje prste kako bi cipela stala na njihovu nogu. Njen plan nije upalio, pa su princ i Pepeljuga živjeli sretno do kraja života. Osim rezanja prstiju, u originalu postoji još jedan jezivi detalj. Na vjenčanju Pepeljuge i princa jedan golub iskljuca oči jedne zle polusestre.


2. Uspavana ljepotica

Diznijeva verzija: Princeza nabada prst na vreteno i pada u vječni san. Princ je spašava je poljupcem i par zauvijek živi sretno.

Originalna priča: Auroru ne budi poljubac princa, već porođaj blizanaca. Treba napomenuti da je u toj verziji princ nije poljubio, već je spavao s njom i ostavio je, s obzirom na to da je bio oženjen. Kada Aurora s djecom stigne u njegovu palatu, supruga princa pokuša da ih ubije, no kralj to spriječava i dozvoljava Aurori da se oženi s čovjekom koji ju je silovao.
 

3. Ljepotica i zvijer
 
Diznijeva verzija: U Ljepotici i zvijeri, Bel otima zvijer s kojom ona živi u luksuznom dvorcu s posuđem koje govori, a ona nedugo nakon toga otkriva unutrašnju jepotu zvjeri. Bel, koja je zaljubljena u zvijer, nakon poljubca spašava zvijer od čarolije koja ga je učinila ružnim.
 
Originalna priča: U originalnoj priči, Bel uvjerava zvijer da joj dopusti posjetiti sestre na nedelju dana. Nakon što je sestre vide s nakitom i čuju kako ona živi luksuznim životom, one uvjere Bel da ostane duže s njima s namjerom da odgode njen povratak i da se Zver naljuti i pojede Bel.


4. Snjeguljica i sedam patuljaka
 
Diznijeva verzija: Snjeguljicaje bila najljepša žena u čitavom kraljevstvu te je zbog toga, kako bi se spasla od maćehine/vještičje strašne kazne, pobjegla u šumu u kojoj je živjela sa sedam patuljaka. No, vještica je ipak pronašla, otrovala jabukom, nakon čega Snežana utone u duboki san, dok patuljci plaču, misleći da je mrtva. No, iz sna je budi poljubac princa.

Originalna priča: U originalnoj priči braće Grimm veštica za kaznu zbog pokušaja ubijanja Snjeguljice mora plesati u vrućim čeličnim cipelama sve dok se ne onesjvesti i ne umre.


5. Mala sirena

Diznijeva verzija: Sirena Arijel, kćerka kralja mora, dogovori s vješticom da joj u zamjenu za noge oduzme glas, te se zaputi na površinu kako bi pronašla ljubav. Ona se zaljubi u princa Erika, s kojim na kraju ubija zlu vješticu i oni žive sretno do kraja života.

Originalna priča: U verziji Hansa Kristijana Andersena, Arijel su, zbog dogovora s vješticom, noge boljele svo vrijeme. S obzirom na to da bol i zavođenje ne idu zajedno, princ se na kraju oženio s drugom ženom, a Arijel se bacila u more i pretvorila u morsku pjenu.
 


6. Mulan
 
Diznijeva verzija: Mulan je djevojka sa cvrčkom i zmajem koja se pretvara da je muškarac kako bi bila dio kineske armije i borila se protiv Huna. Nakon što pokaže svoju hrabrost, Mulan dobija rat i vraća se kući.

Originalna priča: U poemi o Mulan, Kina gubi rat. Neprijatelj ostavlja Mulan na životu pod uslovom da živi s njim, no Mulan pobjegne. Kada stigne kući, otkriva da je njen otac mrtav i da se njena majka udala za drugog muškarca.
 
“Žena sam, preživela sam rat, i učinila sam dovoljno. Sada želim biti sa svojim ocem”, rekla je Mulan, nakon čega se ubila.
 

U nastavku još orginalnih priča..

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!