Plan oživljavanja zaustavljenog puta BiH ka pridruženju Uniji

Aktuelno
Plan oživljavanja zaustavljenog puta BiH ka pridruženju Uniji
Velika Britanija i Njemačka predstavile su plan oživljavanja zaustavljenog puta Bosne i Hercegovine ka pridruženju Evropskoj uniji, nudeći otvaranje fondova EU-a, ukoliko se pokaže posvećenost institucionalnim reformama buduće vlade koja tek treba biti formirana.

Velika Britanija i Njemačka predstavile su plan oživljavanja zaustavljenog puta Bosne i Hercegovine ka pridruženju Evropskoj uniji, nudeći otvaranje fondova EU-a, ukoliko se pokaže posvećenost institucionalnim reformama buduće vlade koja tek treba biti formirana. Ponuda je došla tokom konfrencije u Berlinu posvećenoj jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Berlinu, na kojoj učestvuju ministri vanjskih poslova sedam država Zapadnog Balkana. 

Samo je jedan put ka Evropskoj uniji, a to je put reformi koje će pomoći Bosni i Hrecegovini da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU-a, poruka je koju su uputili šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije prije svega budućim vlastima, javlja FTV.

U novom prijedlogu, osmišljenom da obnovi evropsku prespektivu BiH, od buduće vlasti u našoj zemlji zatražili su dvije stvari. Prva je da se pisanom izjavom obavežu na posvećenost institucionalnim reformama na svim nivoima vlasti, kako bi država postala kompatibilnija s EU-om, kao i pristanak na plan širih političkih i ekonomskih reformi koje bi dovele državu u sklad s kriterijima za pridruživanje.

Zauzvrat, navode britanski i njemački ministri vanjskih poslova Phillip Hammond i Frank-Walter Steinmeier u svojoj inicijativi, od EU-a će tražiti da nakon dugog kašnjenja na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te podržati podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU-u. Time bi  BiH mogla imati koristi od sredstava koja ga prate. Neophodni će biti vidljivi koraci na mapi puta koja treba uključivati poboljšanje funkcionalnosti i djelotvornosti vlade, kao i imprementaciju ekonomskih reformi.

Preciziraju, ipak, kako ovaj pristup ne mijenja uvjete pristupanja Evropskoj uniji i nije smanjenje standarda, što znači da će ih naša zemlja morati ispuniti kao i sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić i  Finci, a što je važno pitanje koje će Komisija razmotriti kada se bude izjašnjavala u vezi s aplikacijom Bosne i Hercegovine za članstvo.

Ne propustite