Znate li zašto se u Wimbledonu nedjeljom ne igra tenis?

Sport
Znate li zašto se u Wimbledonu nedjeljom ne igra tenis?
Wimbledon je, naravno, zbog puno stvari poseban. Najstariji je teniski turnir na svijetu, jedini je Grand Slam (od 1988. godine i promjene na Australian Openu) koji se igra na travnatoj podlozi i definitivno je najznačajniji. Svaka čast svim drugim turnirima, ali baš svaki tenisač na svijetu sanja titulu u All England Clubu.

Wimbledon je, naravno, zbog puno stvari poseban. Najstariji je teniski turnir na svijetu, jedini je Grand Slam (od 1988. godine i promjene na Australian Openu) koji se igra na travnatoj podlozi i definitivno je najznačajniji. Svaka čast svim drugim turnirima, ali baš svaki tenisač na svijetu sanja titulu u All England Clubu.

Osim jagoda sa šlagom, specifičnog sustava prodaje ulaznica i svega ostalog što se veže uz Wimbledon, to je jedini od četiriju turnira Grand Slama koji se ne igra nedjeljom usred dvaju tjedana njegova trajanja. Ne, nije riječ o još jednoj engleskoj tradiciji vezanoj uz turnir, nego o praktičnosti. Samo se četiri puta u povijesti, 1991., 1997., 2004. i prošle godine igralo na “Middle Sunday”, i to zbog kišom isprekidanog rasporeda.

Svih drugih godina u 140-godišnjoj povijesti turnira nedjeljom se - radi. To je jedini dan tijekom dvaju tjedana trajanja turnira u kojem organizatori imaju priliku osvježiti terene i malo ih “odmoriti” za nastavak Wimbledona. Pažnja, pedantnost i organizacija kojom se stručnjaci brinu za održavanje kultnih zelenih terena All England Cluba je nevjerojatna. To je, zapravo, znanost.

I dok igrači koji imaju sreću da su još u turniru, odmaraju u nedjelju, Neil Stubley i njegovih 28 ljudi s prvim zrakama Sunca bacaju se na posao. Prva u akciju kreće “koza Billy” koja će usisati sve nepoželjne čestice i mrtvu travu s terena, osobito na dijelu iza osnovne linije. Billy, naravno, nije prava koza. Billy je veliki usisavač koji će marljivo počistiti sve terene. Da, da, tereni u Wimbledonu se - usisavaju!

Svakog dana turnira na svim terenima se kosi trava, a tako će biti i u nedjelju. Nakon “koze Billy” na travnjake izlazi kosilica Koro Field Top Maker koja će pošišati travu na točno osam milimetara visine, ali je i izgladiti i poravnati. Wimbledonska kosilica je nešto skuplja od one s kojom proljetnim vikendima kosite voćnjake i livadice na svojim vikendicama. Može se dobiti za već 99.999 kuna sa svom pripadajućom opremom. Jadni Koro Field Top Maker 2009. godine radio je dan i noć.

Neki nesretnik je u laboratoriju odabrao krivu travu pa su organizatori na sve terene posadili neki invazivni tip trave koja je rasla kao blesava, proždirala zemlju, stvarala rupe, prebrzo se sušila… Ubiše se Neil Stubley i društvo da se turnir nekako odigra, žalio se Federer da je trava prespora, žalili su se i gledatelji, a kriva je zapravo bila sorta trave. No sve je dobro završilo. Nitko se nije ozlijedio, a na kraju priče finale je bilo spektakularno. Završilo je Federerovom pobjedom 16:14 u petom setu protiv Roddicka.

Nakon što skupa wimbledonska kosilica odradi posao, red je na Neilove ljude zadužene za zalijevanje. Oni će detaljno ispitati zemlju i travu i onda odrediti u kojem omjeru će u vodu dodati odgovarajuće aditive kako bi se trava što bolje oporavila uoči drugog tjedna turnira. U Wimbledonu se koristi samo stopostotni engleski ljulj, čije tri podvrste se kombiniraju na svakom od 41 terena (19 za igranje i 22 za treninge) u All England Clubu.

Glavni protivnik wimbledonske travice su životinje. Noćna mora organizatora godinama su bile lisice koje bi se noću ušuljale na terene pa svojim izmetom i raznim drugim akcijama uništavale podlogu. Za to su već godinama zaduženi psi čuvari koji redovito patroliraju oko terena, a postavljena je i električna žica, za svaki slučaj.

Ratuje se godinama i s golubovima koji se mrtvi-hladni olakšavaju po svetoj wimbledonskoj travi tijekom noći i jutra. Sumpor u njihovu izmetu uništava travu, a kad se dodatno ohrabre, vole i čupati sjemenje iz tla. Sram ih bilo, ništa im nije sveto! No za sve Englezi imaju odgovor. Nebo iznad jugozapadnog Londona čuva sokol Rufus (10) koji rastjeruje nepoželjne goste, a ima i vlastiti Twitter profil na kojem izvještava o svojim akcijama.

Prošle godine dobio je pojačanje, Puluxa (3). On je, za razliku od iskusnog Rufusa, još malo nestašan. Strašno su mu zanimljive žute Slazenger loptice na koje se često obrušava, a nisu mu mrski ni televizijski mikrofoni koje često zamijeni za zečeve. Ali kažu da brzo uči i da je obećao da će se ubuduće kontrolirati. Rufus i Pollux cijelu noć do 9 sati ujutro patroliraju nebom, a onda idu na odmor jer golubovi izbjegavaju All England Club dok su tamo hiljade ljudi.

Nakon Middle Sundaya, neovisni stručnjak će svaku večer provjeriti stanje 54 milijuna travki na svakom terenu. Motri se razina dušika koji je odgovoran za vlagu na travi, količina hranjivih tvari i svega ostalog nužnog za kvalitetno zalijevanje. Kontrolira se čak i odskok loptice svakog dana, što također utječe na količinu vode kojom će se tereni zaliti. Za to je zadužen čekić vrijedan 20.000 kuna, nalik pumpi za gume bicikala. Čekić se kroz dugu cijev pušta u slobodnom padu na teren i bilježi se jačina udarca. Ako je teren pretvrd, zalijevat će ga jače, a ako je premekan, zalijevat će ga slabije.

gettyimages-147335985

Ne smije biti prevlažan jer je vlaga veliki problem. Prije četiri godine igrači su se žalili da je trava jako skliska. Za to su bile krive vremenske prilike jer su zima i proljeće obilovali padalinama. U travkama je zato bilo previše prirodnog šećera, zbog čega se stvaralo previše vlage. Kad se zatvori krov na centralnom terenu, veliki uređaji pri vrhu stadiona isisavaju koliko je god vlage moguće.

Kad se u nedjelju, 16. jula, podijele preostali trofeji pobjednicima, već u ponedjeljak ujutro kreću pripreme za novu sezonu. Doslovno. Radnici će prvo sniziti terene za 12 milimetara te pokositi svu travu i sve živo i neživo što se na terenima nakupilo. Nakon toga, na svaki teren će nasuti oko šest tona zemlje i rasporediti ukupno tonu sjemena.

Terene će pokriti poluprozirnom ceradom i tako ih ostaviti tjedan dana kako bi se izregulirala toplina i vlažnost. Potom će travu pustiti da raste, uz redovite kontrole, a nakon zime, kad se zemlja malo ugrije i oporavi, kreću prave pripreme. Do marta se trava kosi na visinu od 13 milimetara, a onda se svake sedmice krati za milimetar. Na konačnu visinu od osam milimetara bit će skraćena mjesec dana prije početka turnira, kako bi se učvrstila i spremno dočekala tenisače.

Dotad su već famozne pruge na terenima itekako vidljive. Za njih nema posebnog recepta. Radnici valjaju travu u jednom pa u drugom smjeru, ne koristeći pritom nikakvo ravnalo. Čisto iskustvo. Tako će All England Club spreman dočekati igrače i 2018. godine. 

A kad turnir završi, ponovno sve ispočetka...

Ne propustite