Pogledajte pljačku i razbijanje po Hamburgu, policija: "Ovo nismo nikad iskusili"

Svijet
Pogledajte pljačku i razbijanje po Hamburgu, policija: "Ovo nismo nikad iskusili"
Anarhistički aktivisti cijele noći su divljali po Hamburgu u kojem su prosvjedovali protiv summita G20.

Anarhistički aktivisti cijele noći su divljali po Hamburgu u kojem su prosvjedovali protiv summita G20.


Kako je jedan od prosvjednika rekao, protive se samom summitu.

"Ovdje sam jer smatram kako je G20 osnovni razlog zašto nam loše ide u svijetu. Rat može biti loš, ali kapitalizam ubija", poručio je za CNN mladi prosvjednik.

Organizator prosvjeda se ogradio od nasilja

Za danas je zakazan glavni, završni prosvjed na koji se policija dobro pripremila, a u pomoć im je poslana i njemačka vojska. Njemački Der Spiegel piše kako policija provjerava identitete i domove ljevičara koji su sudjelovali u nasilnim prosvjedima, a na Twitter profilu grada stoji kako je u povorci prosvjednika trenutno 20-ak tisuća ljudi.
"Prosvjed se oteo kontroli (...) i mi mislimo da je to pogrešno, kako politički tako i sadržajno", izjavio je jedan od organizatora prosvjeda Andreas Blechschmidt i dodao kako se prosvjed nije trebao pretvoriti u paljenje i razbijanje. 

I dok se vođa prosvjeda danas ogradio od nasilja u gradu, policija je izjavila kako nikada nije naišla na tako nešto.

"Nikada nismo iskusili takvu razinu mržnje i nasilja"

Policija je izvijestila o napadu na snage za suzbijanje nereda bocama, kamenjem i ostalim sredstvima te o pljački i uništavanju supermarketa, u čemu je sudjelovalo oko 500 ljudi. Zapaljeni su automobili, gorjele su i kante za smeće, a očevici javljaju da u gradu vlada krš i lom,prenosi Index.

Do sada je u sukobima stradalo 213 policajaca, a 203 prosvjednika su uhićena.


Vatrogasci su intervenirali više od 200 puta u 24 sata, a pune ruke posla imale su i službe spašavanja koje su intervenirale 126 puta.

"Nikada nismo iskusili takvu razinu mržnje i nasilja", kazao je glasnogovornik policije Hamburga Timo Zill, a to potvrđuju i fotografije te video zapisi iz Hamburga koji pokazuju nevjerojatnu količinu razaranja u gradu i vandalizma po brojnim trgovinama.

Ne propustite