Izvještaj o putovanju BOSANSKIH HODOČASNIKA na Hadždž 1890. godine

Zanimljivosti
Izvještaj o putovanju BOSANSKIH HODOČASNIKA na Hadždž 1890. godine
“Na hodočašću organiziranom 1890. uzelo je učešće 102. osobe. Putovalo se u dvije grupe, od kojih je jedna putovala kopnom a druga morskim putem

Zahvaljujući sačuvanom izvještaja kojeg je reis – ul – hudždža za 1890. godinu, Nezir Škaljić po povratku dostavio Zemaljskoj vladi u Sarajevu 5. februara 1891. godine može se u cjelosti rekonstruisati putovanje i uvjeti pod kojim je obavljeno hodočašće bosanskohercegovačkih hadžija u Meku.

Na hodočašću organiziranom 1890. uzelo je učešće 102. osobe. Putovalo se u dvije grupe, od kojih je jedna putovala kopnom a druga morskim putem. U prvoj grupi nalazilo se 78 osoba, i to iz Donje Tuzle 18, Sarajeva 21, Cazina 10, Tešnja 7, B. Krupe 4, Banja Luke, Mostara i B. Petrovca po 3, Zenice i Jajca po 2 i po jedna osoba iz Žepča, Kostajnice, Livna i Visokog. U drugoj grupi se nalazilo 13 hodočasnika iz Prijedora, 3 iz Sanskog Mosta, dva iz Zvornika i po jedan iz B. Gradiške, Konjica, Vlasenice, Zenice i Žepča. Prva grupa je krenula iz Sarajeva 26. maja a druga od 27 hodočasnika, koja je putovala morem, krenula je 9. juna 1890. i stigla u Trst 16., gdje se ukrcala na parobrod ‘Meduza’.

Putovanje do Jenbua je trajalo 10 dana. Nakon što su unajmili kamile priključili su se karavanu koji je išao u Medinu, gdje su prispjeli 2. jula i susreli sa hadžijama koji su na put krenuli kopnenim putem. Iz Medine su putovali karavanom i 17. jula stigli u Meku. Do tada su za vrijeme putovanja umrla trojica hodočasnika iz BiH. Nakon što su 24. jula stigli na Arefat, udaljen 6 sati od Meke, gdje su se zadržali do 27. jula, tj. do prvog dana Kurban – bajrama kada su otišli u mjesto Mina tri sata udaljeno od Meke. Budući da je izbila zaraza, morali su putovati u Džidu i sačekati parobrod.

Do 5. avgusta u Meki je umrlo 11 bosanskohercegovačkih hodočasnika od raznih bolesti, jedan na putu između Meke i Džide i trojica u Džidi. Dvanaestog avgusta bosanskohercegovački hodočasnici su u Džidi ukrcani na parobrod “Rijeka” i odatle su plovili do El Tore gdje se nalazila karantina. Zbog konstatirana 4 slučaja oboljenja od kolere bosanskohercegovački hodočasnici su morali da se zadrže u karantini 50 dana.

Za to vrijeme je umrlo 19 osoba. Tek 5. oktobra put je nastavljen do naredne karantinske stanice Klazomena, gdje su hodočasnici stigli 12. oktobra i zadržali se do 23. Odatle se parobrod uputio u Trst, gdje je stigao 30. oktobra a hodočasnici su smješteni u karantini do 6. novembra. Odatle su krenuli željeznicom do Siska, a zatim do Slavonskog Broda. Nakon kontrola na graničnom prijelazu hodočasnici su stigli u Sarajevo 9. novembra, nakon punih pet mjeseci. U toku putovanja na hadž 1890. od 102 hodočasnika ukupno je umrlo 41”.

(Izvor:bosnae.info)

Ne propustite