Haos u Hamburgu: Stotine povrijeđenih, Melania 'blokirana' u hotelu

Svijet
Haos u Hamburgu: Stotine povrijeđenih, Melania 'blokirana' u hotelu
Masovne demonstracije organizovane su u Hamburgu protiv Samita G20, a oko 160 policajaca je povrijeđeno, dok demonstranti u gradu pale automobile i lupaju izloge prodavnica.

Masovne demonstracije organizovane su u Hamburgu protiv Samita G20, a oko 160 policajaca je povrijeđeno, dok demonstranti u gradu pale automobile i lupaju izloge prodavnica. Oko 350 aktivista pokušalo je da sruši policijske barikade i uđe u crvenu zonu - blokirano područje gdje se održava samit Grupe 20, saopštile su gradske vlasti. 

Policijski službenici su protiv demonstranata koristili suzavac i pendreke“, saopštila je policija. Prema riječima reportera sa lica mjesta, uništavaju izloge prodavnica, spaljuju automobile, postavljaju barikade od građevinskog materijala, betona, blokova, saobraćajnih znakova, štapova i drugih predmeta, a policija koristi buldožere da ih ukloni.

 Kako navodi agencija, učesnici samita mogli su da osjete posljedice protesta: demonstranti su izbušili gume na automobilu kanadske delegacije i slomili prozore na zgradi konzulata Mongolije. Demonstranti su policiju optužili da koristi prekomjernu silu, navodi njemački mediji, prenosi "Sputnjik". Pojavili su se i dramatični snimci zapaljenih automobila na ulicama Hamburga. 

Melanija ne može iz hotela Prva dama SAD Melaniia Trump ne može da napusti hotel u kojem boravi tokom samita G20 u Hamburgu iz bezbjednosnih razloga, piše "Špigl". Njemački tabloid "Bild" je javio da su demonstranti opkolili hotel u kojem se nalazi Melania Tramp. "Za sada nemamo dozvolu policije da napustimo hote", rekao je portparol prve dame. 


Policija poslala pojačanje u Hamburg Policijske stanice širom Njemačke poslale su jedinice koje bi trebalo da predstavljaju podršku za 15.000 policajaca koji su već angažovani povodom nemira u njemačkom gradu.  Mediji u njemačkoj prenose da je najmanje 15 osoba uhapšeno, dok je na desetine njih privedeno radi ispitivanja.  

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Hamburgu saopšteno je da se broj povrijeđenih policajaca povećao na 160.  11 demonstranata teško povrijeđeno U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povrijeđeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu. 


Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra usljed čega su zadobili teške povrede, prenosi AP. Desetak ambulantnih ekipa i 65 vatrogasaca bili su pozvani na mjesto nezgode, a nakon što su stigli, sve veći broj povrijeđenih demonstranata je počeo da dolazi tražeći pomoć. 

Vatrogasna služba saopštila je da je zbrinula 26 osoba, a da je 14 od kojih 11 teško povrijeđenih, prevezla u bolnicu. Sukobi između demonstranata i policije traju u Hamburgu od četvrtka. Na hiljade aktivista se okupilo u protestu protiv održavanja samita Grupe 20 (G20) industrijski razvijenih zemalja.

 

 

Agencije

Ne propustite