TEMA DANA/ Šta ako UBER dođe u Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA/ Šta ako UBER dođe u Bosnu i Hercegovinu?
Popularni prevozni servis Uber stigao je u Zagreb, a s njim i masovni protesti teksi prevoznika koji se žale da im Uber uzima posao.

Popularni prevozni servis Uber stigao je u Zagreb, a s njim i masovni protesti teksi prevoznika koji se žale da im Uber uzima posao.

Ideja na kojoj je zasnovana aplikacija Uber je jednostavna. Aplikaciju je moguće instalirati na svakom pametnom telefonu, a ona dozvoljava korisniku da poruči prevoz, koji ne mora nužno biti standardni taksi. Kada aplikacija primi zahtjev i locira vaš položaj, poziv se proslijeđuje najbližem Uber registriranom vozaču, čije kretanje prema vama možete pratiti na ekranu telefona. Kada dođete na željeno odredište, sa vašeg poziv se proslijeđuje najbližem Uber registriranom vozaču, čije kretanje prema vama možete pratiti na ekranu telefona. 

Taj nagli rast Ubera izazvao je otpor država prema ovom modelu prevoza, objašnjavajući kako se ne uklapa u stroge zakone koji reguliraju ovu uslugu.  Ako se  Uber pojavio u Kolumbiji, Saudijskoj Arabiji ili Bugarskoj, pitanje je kada će se Uber pojaviti i u Bosni i Hercegovini.

Iako je dolazak dočekan afirmativno od strane građana u svijetu, ipak tu su razlozi zašto je Uber zabranjen u mnogim ozbiljnijim državama i gradovima svijeta.

 

Šta ako Uber dođe u BiH?

Kontaktirali smo Udruženje taxi vozača u Sarajevu "Sarajevo Taxi", koji su za naš portal kazali kako je oblast taksi prevoza je decidno regulisana Zakonom o taksi prijevozu Kantona Sarajevo i Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je tačno, precizno i jasno navedeno koji su uslovi koje mora ispuniti vozilo, a i taksi vozač da bi u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH mogao pružati usluge javnog prevoza, u ovom slučaju taksi prevoza.

"Gore navedenim propisima je određeno da aplikaciju u svom vozilu može imati isključivo licencirani taxi vozač sa važećom dopunskom taksi oznakom i TA registarskim tablicama, a naše udruženje je već prije 3 g razvilo aplikaciju MOJ TAXI koja funkcioniše na sličan princip kao i Uber aplikacija, tako da mogućnost ulaska Uber-a na bosansko hercegovačko tržište nije moguće na legalan način.

Ako bi se slučajno desilo da pokušaju da uđu na naše tržište to bi bilo potpuno nelegalno i nezakonito, a bilo bi protivno zakonskim odredbama i na štetu regularnih taksi prijevoznika koji uplaćuju doprinose i poreze u BiH, a ujedno ulazak Ubera na naše tržište bi povukao niz neregularnosti te prouzrokovao i veliki udar i štetu na sam budžet Kantona i Federacije, jer Uber posluje isključivo u sivoj zoni.

U našoj borbi protiv nelegalnog taksi prijevoza, čak i u vidu Ubera, imamo podršku resornog Ministarstva za saobraćaj, tako da ćemo istrajati u borbi da zaštitimo sve taksi prijevoznike na nivou Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine", kazali su iz Udruženja.

Odlučili smo i potražiti pravno mišljenje kako bismo dobili odgovor da li je ovu internet aplikaciju moguće sudski zaustaviti. 

uber1

 

Pravno mišljenje 

Advokat Bračaninović Ajdin za Novi.ba je pojasnio da sve što što nije u skladu sa zakonskom regulativom i pravnim propisima moguće je zaustaviti. Iako je riječ o internet aplikaciji, da bi se poslovalo preko nje ipak mora biti registrovana. 

Šta građani misle o tome?

Kako smo već naglasili, mišljenje o kompaniji Uber, koja preko aplikacije spaja vozače sa onima kojima je potrebna vožnja, je podijeljeno. 

Zbog toga smo kreirali anketu kako bismo ispitali mišljenje građana da li su za dolazak Ubera u našu zemlju. 

U ovoj anketi možete učestvovati u naredna 24 sata, nakon čega ćemo uraditi analizu i presjek na osnovu dobivenih odgovora.

 

 

 

 

Ne propustite