ZAŠTO JE ČIPS TAKO ZARAZAN? Proizvođači se služe trikovima da vas navuku, ovo je razotkrivanje!

Zanimljivosti
ZAŠTO JE ČIPS TAKO ZARAZAN? Proizvođači se služe trikovima da vas navuku, ovo je razotkrivanje!
Ova slasna grickalica tako savršeno upotpunjuje večernje opuštanje uz dobar film ili pak ludo druženje s prijateljima.

Tko ne voli čips? Ova slasna grickalica tako savršeno upotpunjuje večernje opuštanje uz dobar film ili pak ludo druženje s prijateljima. I onda, kada počnete jesti, ne možete se zaustaviti sve dok ne pojedete sve što ima. Pitanje je zašto – zašto čips ima tako hipnotizirajuće djelovanje da samo posežete za još. Evo odgovora.

Sol blokira osjetila već pri prvom kontaktu s jezikom, što se u industriji hrane naziva raspršivanjem okusa. Masnoća iz ulja u kojemu se prži, stvara osjećaj ugode jer takav signal trigeminalni živac šalje u mozak. Šećer se ne nalazi samo u krumpiru za čips, već određenu količinu dodaju proizvođači u pakiranje kako bi on bio još primamljiviji.

Zabrinjavajuće je to da su ljubitelji čipsa vrlo slični ovisnicima o drogi. Kada bi se, u istraživanju, ljudima s prekomjernom težinom pokazale fotografije brze hrane, njihov je mozak reagirao jednako onako kako bi reagirali ovisnici o drogama na fotografije kokaina, govore stručnjaci, prenosi Net.

I pakiranje igra ulogu u stvaranju ovisnosti i osjećaja ugode – što je vrećica bučnija prilikom otvaranja, više ćete uživati u čipsu. Senzacija topljenja u ustima stručno se naziva gubljenjem gustoće kalorija.

Ne propustite