Majstor svog zanata: Fudbalska publika ovo do tada nije vidjela

Fudbal
Majstor svog zanata: Fudbalska publika ovo do tada nije vidjela
Brazilac je bio nepogriješiv, gotovo na nadnaravan način.

Iako su nam igrači poput Johana Cruyffa i Antonina Panenke, kao i izumitelja rabone Ricarda Infantea, podarili neke od najljepših fudbalskih poteza, Juninho Pernambucano je promijenio fudbal na temeljniji način: promijenivši fudbal!

To je, bez premca, način na koji je Juninho nemilosrdno bombardovao protivničke golmane iz slobodnih udaraca.

Brazilac je bio nepogriješiv, gotovo na nadnaravan način. Lopta je poštovala zakone fizike poznate samo Juninhu, neospornom majstoru slobodnih udaraca.

Roberto Carlos bombardovao je snimatelje, gledatelje i prolaznike veći dio karijere, dok je uzalud pokušavao rekreirati gol Francuskoj 1997., ali je Juninho učinio fenomenalne slobodnjake rutinom.

44 od 100 Juninhovih golova za Lyon bili su iz slobodnih udaraca, a mnogi pogoci njegovih saigrača bili su neizravna posljedica njegovih prekida. Protivnici su bili toliko uplašeni od fauliranja Lyonovih igrača bilo gdje na svojoj polovici da su Lavovi sa Gerlanda mogli uživati u širini, koja bi inače bila itekako ometena.

Njegovom dalekometnom udarcu i repertoaru niko nije mogao parirati, ni prije ni poslije.

U međuvremenu, iz daljine, jedan Juninhov sljedbenik imao je misiju da postane dobar poput svog idola.

„Tajna Juninhovog udarca je postala opsesija za mene, da me totalno okupirala. Onda sam shvatio, magija je u tome da Juninho šutira loptu sa samo tri nožna prsta, a ne čitavim stopalom, kako se očekuje“, otkrio je Andrea Pirlo u svojoj autobiografiji „Mislim, dakle igram“.

Pirlo je zaista odao počast Brazilcu, kao što su Cristiano Ronaldo i Gareth Bale na određeni način. Ali, niko od ovih imitatora, koliko god raskošno talentovani bili, ne može parirati velikom Juninhu.

Dame i gospodo, uživajte!

Ne propustite