Trump: SAD i NATO garant mira, Rusija destabilizator

Svijet
Trump: SAD i NATO garant mira, Rusija destabilizator
Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio u Varšavi da su NATO i jako savezništvo SAD i Poljske ključni element prevencije sukoba.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio u Varšavi da su NATO i jako savezništvo SAD i Poljske ključni element prevencije sukoba.

Prema njegovim riječima, SAD i NATO moraju da garantuju da ratni sukob velikih sila više nikada neće donijeti razaranja Evropi, kao u prošlom vijeku. Tramp je dodao da će Vašington i Varšava zajedno razraditi reakciju na destabilizirajuće i agresivne poteze Rusije.

"Amerika je spremna da garantuje bezbjednost u Srednjoj i Istočnoj Evropi", kazao je Tramp na konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom. Kada su ga novinari upitali da li garantuje ubuduće stalno prisustvo američkih vojnika u Poljskoj, sve dok Varšava smatra da je Rusija ugrožava, Tramp je odgovorio da o garancijama nisu razgovarali.

Tramp je, takođe, rekao povodom samita inicijative Tri mora čiji je danas počasni gost, da su SAD preko izvoza tečnog gasa spremne da regionu od Baltika preko Jadrana do Crnog mora garantuju i energetsku bezbjednost.

"Podržavam incijativu inicijative Tri mora da više nikada ne budete taoci jedinog isporučioca koji je istovremeno monopolista", kazao je Tramp o razvoju energetske infrastrukture i povezivanju 12 zemalja inicijative kako bi se oslobodila, preko terminala za tečni gas u Švinoujšću u Poljskoj i budućeg - na Krku u Hrvatskoj, sadašnje zavisnosti od ruskog gasa", rekao je.

Tramp je takođe pohvalio Poljsku kao vojnog saveznika koji uvijek blagovremeno ispunjava preuzete obaveze - dva odsto BDP-a za odbranu i iznio je kao primjer za ostale članice zapadnog vojnog saveza.

On je naglasio da zajedno sa Varšavom razrađuje reakcije na, kako je kazao, agresivne i destabilizirajuće poteze Rusije.

"Vrijeme je kritično za cijeli svijet. Ne moramo samo da se suprotstavimo terorizmu, već i da se suočimo sa pretnjama iz Sjeverne Koreje. Duda i ja pozivamo ostale zemlje da se suprotstavimo toj globalnoj prijetnji i da javno demonstriramo Sjevernoj Koreji da mora da snosi posljedice nastojanja da dođe u posjed nuklearnog oružja", rekao je Tramp. Na pitanje novinara da li je spreman da udari oružanom silom na Sjevernu Koreju Tramp je odgovorio da se ta zemlja ponaša veoma opasno a da će američka administracija pomno pratiti dalji razvoj nekoliko narednih nedjelja.

 

(Tanjug)

Ne propustite