TEMA DANA/ Online upis u srednje škole: Reakcije roditelja i učenika su podijeljenje; Napravljeno je mnogo propusta

Aktuelno
TEMA DANA/ Online upis u srednje škole: Reakcije roditelja i učenika su podijeljenje; Napravljeno je mnogo propusta
Prije nekoliko dana zaključen je online upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo.

Prije nekoliko dana zaključen je online upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo.  

Putem informacionog sistema učenici su slali svoje prijave i upise na pograme obrazovanja u sve srednje škole na području KS. 

Budući da je ovo prvi put da se djeca upisuju u škole putem ovog sistema, a ni jedno dijete se ove godine nije moglo upisati na drugi način, istražili smo koliko je ovaj način upisa bio uspješan. 

Razgovarali smo sa potpredsjednicom Skupštine vijeća roditelja o ovoj odluci Ministarstva obrazovanje, nauke i mladih KS, koja je istaknula da je ovaj sistem trebao olakšati prijavu i upis u određene škole i programe obrazovanja, detaljan i transparentan obračun bodova te pružiti uvid u podatke vezano za upis u škole i pregled stanja na rang listama, ali i da je bilo propusta kada je riječ o ovom sistemu. 

''Bilo je propusta koji su bili tehničke prirode a bilo je sistemske preopterećenosti koja je dovela i do pada sistema on line upisa. Međutim zajedničkim naporom osoblja UTIC-a i roditelja prevaziđena je većina istih'', kazala je Parla, dodavši kako smatra da su se greške mogle izbjeći boljom pripremom ali da će kao vijeće svoje sugestije uputiti nadležnom Ministarstvu i UTIC-u. 

Pitali smo je i kakve su reakcije roditelja na ovaj sistem upisa.

'' Reakcije roditelja i učenika su podjeljenje do današnjeg dana. Naravno oni koji su imali tu sreću da im online upis prođe bez ikakvih porblema imaju stav da ovaj transparentni vid upisa je pozitivan i pozdravljaju ga, dok roditelji i učenici koji su se sreli sa određenim poteškoćama pri online upisu i tačnosti podataka na rang listama imaju mišljenje da se u sve krenulo nespremno. Vijeće roditelja KS makimalno se angažiralo da online upis bude uspješan. Roditeljima smo davali upute i bili servis koji je donekle i educirao roditelje i učenike na koji način pristupiti samom sitemu u tom smislu. Malo više edukacije i uputstava prema roditeljima i djeci u budućnosti također bi rješio niz problema i izbjegle bi se greške koje su se ove godine desile, a sve u cilju da isti uspije jer Vijeće roditelja pozdravlja sistem u kojem su smanjene mogućnosti malverzacija i koji štiti interese učenika. Ministarstvo je trebalo dosta ranije krenuti u pripeme online upisa i preko vijeća roditelja i naših koordinacija educirati roditelje i omogućiti da do što većeg broja roditelja dođu informacije na koji način najadekvatnije i bez greški obaviti online upis. Nadamo se u budućnosti da ćemo zajedničkim snagama, a sve u interesu naše djece postupiti spremnije. Vijeće roditelja KS smatra da je online upis, ali tačan i pravičan bolje spremljen i obavljen u interesu učenika Kantona Sarajevo'', kazala je Parla. 

Kada je riječ o srednjim školama koje učenici najčešće upisuju, te da li će se napraviti sistem raspodjele učenika pri upisu u srednje škole, na osnovu njihovog prosjeka u osnovnoj školi, iz Vijeća roditelja rekli su da su za sada podaci  šturi. Informacije koje do njih dolaze su da još uvijek ima oko 502 slobodna mjesta i to uglavnom u strukovnim školama.  
 

''Nemamo pregled rang listi svake od škola da bi mogli dati tačne i prezicne informacije. Međutim u budućnosti Vijeće roditelja će izvršiti analizu te ćemo moći dati odgovore i na ova pitanja'', istaknuli su, te dodali da su za sada deficitarna zanimanja i stipendirana do strane Ministartva, a koliko će biti upisanih kako po rang listama i izraženim željama učenika i roditelja to mogu znati u budućnosti.

Istražili smo i koja su to deficitarna zanimanja u Kantonu Sarajevo, te da li postoji povezanost između deficitranih zanimanja su upisom  u srednje škole. 

 

Zavod za zapošljavanje KS

Kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajeva gdje su nam rekli da su najmanje zastupljena zanimanja: elktrotehničar za prenos električne energije, dipl.inžinjer računarske elektronike, dipl.inžinjer stočarstva, Doktori medicine /specijalisti : internista, deramtolog/ venolog, radiolog, dipl. andragog, dipl. fizičar.

Na pitanje sa kojom srednjom školom je najmanje ljudi na listi za zapošljavanje  iz Zavoda su nam kazali:

"Najmanje : administratori obrade podataka, autolimar, baletski plesač/igrač, elektro- instalater, hotelska domaćica/domaćin, keramičar, knjigovodstveni operater na računaru, konstruktor odjeće, stolari, matematičar/istraživač. Najviše :  maturant gimnazije 3395,  ekonomski tehničar 2239, mašinski tehničar 1822, medicinske sestre 756, grafički tehničar 624."

Kada govorimo o povezanosti između deficitarnih zanimanja sa upisom srednje škole, u Zavodu za zapošljavanje ističu: 

"JU „ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo u stalnom je kontaktu što putem resornog ministarstva što direktno sa Ministarstvom za obrazovanje,nauku i mlade Kantona Sarajevo. U tim kontaktima razmjenjuje  sve informacije  koje mogu doprinjeti boljem definisanju upisnih politika u srednje škole, shodno tome  poznati su i distupni podaci o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima, kako na kratki tako i na srednji i dugi rok. Na bazi tih podataka Ministarstvo za obrazovanje,nauku i mlade Kantona Sarajevo definiše upisnu politiku."

 

 

 

Ne propustite