Ustavni sud BiH danas o ukidanju obilježavanja 1. marta i 25. novembra

Aktuelno
Ustavni sud BiH danas o ukidanju obilježavanja 1. marta i 25. novembra
Dnevnim redom plenarne sjednice Ustavnog suda BiH predviđeno je razmatranje Zahtjeva zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti člana 114. stava (3) Zakona o policijskim službenicima BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će se u sklopu plenarne sjednice, zakazane za danas, očitovati o zahtjevu za ocjenu ustavnosti hitne procedure za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na sjednici 4. maja, a nakon što se Klub bošnjačkog naroda pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s tim zakonskim prijedlogom.    

Naime, u prijedlogu dnevnog reda 105. plenarne sjednice je predmet U - 3 - 17, odnosno Zathjev predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Pojašnjavajući proceduru/redoslijed poteza u vezi sa spomenutom situacijom, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan ranije je Feni kazao da, kada se u Domu naroda PSBiH na dnevnom redu nađe neka (bilo koja) odluka, u konkretnom slučaju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, a radi se o odluci za koju neki klub konstitutivnih naroda (bošnjački, hrvatski ili srpski) smatra da je štetna za vitalni interes tog naroda, onda taj klub da izjavu kojoj može da se suprotstavi neki drugi klub.

"Ukoliko se niko ne suprotstavi nastavlja se procedura usvajanja, a ako se neki klub suprotstavi, kao što je u ovom slučaju bio Klub hrvatskog naroda, onda se formira zajednička komisija koja pokušava naći rješenje u okviru Doma naroda, a ako ta komisija ne nađe rješenje, onda se taj zahtjev prosljeđuje Ustavnom sudu da utvrdi proceduralnu ispravnost, odnosno da li se radi uopšte o pitanju vitalnog interesa i da li se radi o eventualnom kršenju vitalnog interesa nekom odredbom predloženog zakona", precizirao je Mijan.

Dodao je da se zavisno od odluke Ustavnog suda taj predmet vraća u Dom naroda koji onda nastavlja proceduru, odnosno vrši glasanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakon BiH u konkretnom slučaju.          

Prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u vezi s čime je Klub delegata iz reda konstitutivnog bošnjačkog naroda pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, obuhvaćena su pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, izbora u Mostaru i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Među ostalim, dnevnim redom plenarne sjednice Ustavnog suda BiH predviđeno je razmatranje Zahtjeva zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti člana 114. stava (3) Zakona o policijskim službenicima BiH,

Na istoj sjednici bi trebao biti razmatran i Zahtjev 30 poslanika NSRS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom neovisnosti RBiH, kao i Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbe članova 1, 2 i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH, te šest apelacija fizičkih i pravnih osoba.

Prijedlogom dnevnog reda planirano je i razmatranje Informacije o izvršenju odluke po apelaciji Bože Ljubića (u vrijeme podnošenja predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH) koja se, također, odnosi na Izborni zakon BiH, odnosno Srednjoročnog plana rada Ustavnog suda BiH za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Ne propustite